Rezultate Evaluare Naţională 2019. Au fost publicate notele pe Edu.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultate Evaluare Naţională 2019. Elevii care au absolvit clasa a VIII-a şi au susţinut examene săptămâna trecută au mari emoţii. Astăzi se publică rezultatele.

Rezultate Evaluare Naţională 2019. Potrivit procedurii aplicate în ultimii ani, Ministerul Educaţiei publică notele pe Edu.ro cu câteva minute înainte de ora 12:00. Rămâneţi pe Adevarul.ro pentru a afla în timp real momentul în care se vor afişa rezultatele la Evaluarea Naţională 2019.

12:42 Ministerul Educaţiei anunţă că 62,7% dintre elevi au luat note peste 5 la matematică şi 80,6% la examenul de Limba română – Evaluarea Naţională 2019. Situaţia statistică generală relevă că dintre cei 146.105 candidaţi prezenţi, 106.838 de candidaţi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci). Dintre aceştia, 429 de candidaţi au încheiat examenul cu media generală 10 (zece). Rata de participare a fost de 94,2%: 146.105 candidaţi prezenţi dintr-un total de 155.020 de elevi înscrişi. 

La proba de Limba şi literatura română au obţinut note peste sau egale cu 5 (cinci) 118.074 de candidaţi (80,6%), iar 1.956 de candidaţi au fost notaţi cu 10 (zece). La proba de Matematică, 91.606 candidaţi (62,7%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 2.535 de candidaţi au obţinut nota 10 (zece). La limba şi literatura maternă, 8.130 de candidaţi au obţinut note mai mari sau egale cu 5. MEN arată şi că opt elevi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă, lucrările acestora fiind notate cu 1.

12:30  În Bucureşti, 48 de elevi au obţinut media 10. Cei nemulţumiţi de notele obţinute vor putea depune contestaţii astăzi, până la ora 20.00. Per total, la nivel naţional, 429 de elevi au încheiat examenul de Evaluare Naţională 2019 cu media generală 10.

11:56. Edu.ro a publicat Rezultatele la Evaluarea Naţională 2019. Le puteţi vedea - AICI

11:48. Edu.ro a revenit după ce nu a funcţionat minute bune, dar a picat din nou după câteva secunde. Rezultatele ar urma să fie făcute publice în câteva minute. 

11:46. În acest moment, site-ul Edu.ro, unde se vor afişa rezultatele la Evaluarea Naţională, este picat. 

11:05. În mai puţin de o oră, Ministerul Educaţiei va publica întreaga listă de note şi medii pe Edu.ro.

10:42. Anul acesta, lucrările elevilor din Bucureşti de la examenele de Evaluare Naţională 2019 nu au mai fost corectate încrucişat în alte judeţe, aşa cum a fost procedura în ultimii ani, ci între sectoare, arată reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi ai Inspectoratului Şcolar din Capitală. Mai multe detalii puteţi afla de aici

10:05. La proba de Limba şi literatura română au fost descoperite şi mai multe „perle”. De exemplu, un elev a scris că „originea scriitorului este o famlie, o mamă şi un tată”. Întreaga listă de perle de la Evaluare Naţională 2019 o puteţi citi - aici

Potrivit calendarului anunţat de Ministerul Educaţiei, rezultatele sunt afişate pe 25 iunie, până la ora 12:00. În aceeaşi zi sunt depuse şi contestaţiile, între orele 14:00 şi 20:00. În următoarele zile vor fi soluţionate contestaţiile, iar pe 29 iunie sunt afişate rezultate finale.

Pentru a depune contestaţie pentru nota la Evaluarea Naţională, elevii trebuie să completeze o cerere adresată preşedintelui comisiei de contestatii în care vor cere reexaminarea lucrarii. Preşedintele comisiei calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire.

La nivel naţional, aproape 155.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a s-au înscris la Evaluare Naţională 2019. Prima probă a fost la Limba şi literatura română pe 18 iunie. Examenul la Matematică s-a dat joi, 20 iunie, iar vineri, 21 iunie, s-a susţinut proba la Limba şi literatura maternă.

Evaluarea şi corectarea tezelor de examen vor fi realizate în continuare în alte judeţe decât cele în care elevii susţin probele scrise, din motive de securitate. În Bucureşti, lucrările vor fi corectate încrucişat între sectoare.

Rezultate Evaluare Naţională 2019. Rata de promovabilitate în ultimii ani la nivel naţional

Anul trecut s-au înscris la Evaluare Naţională peste 150.000 de candidaţi. Rata de participare a fost de 94,8%, iar peste 73% au promovat. La Limba şi literatura română, 83% au obţinut note peste 5 şi 2.089 au luat nota 10. La Matematică, 61% au luat note peste 5, iar 1.903 au primit 10.  În 2017, la Evaluare Naţională s-au înscris aproape 145.000 de candidaţi.

Procentul de promovare a fost de aproximativ 77% la nivel naţional. Din 2017, la admiterea în clasa a IX-a, ponderea mediei de la Evaluare Naţională a crescut de la 75% la 80%, iar notele de la clasă reprezintă doar 20%, în loc de 25%. În ultimii zece ani, cea mai slabă rată de promovabilitate la Evaluare Naţională a fost în 2012, când doar 66% au luat note de promovare.

Elevii care depun contestaţii semnează, alături de părinţi, o declaraţie-tip, în care menţionează că au luat la cunoștinţă că nota pe care o vor obţine la contestaţie poate să le modifice nota inițială fie prin creştere, fie prin descreştere. 

Cele mai bune rezultate s-au obţinut în 2008, când aproape 90% din elevii înscrişi la Evaluare Naţională au luat note peste 5. În 2017 a fost eliminată o prevedere din metodologia de desfăşurare a examenului de Evaluare Naţională şi a Bacalaureatului care spunea că trebuie să existe o diferenţă de 0,5 puncte între nota iniţială şi cea finală, de după contestaţie, pentru ca nota să fie modificată. Prin urmare, nota finală a fost cea de după contestaţie. 

Rezultate Evaluare Naţională 2019. Cum au fost subiectele la Limba şi literatura română

La Limba şi literatura română, elevii au avut de realizat o compunere în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la şcoală, în timpul unei activităţi de lectură, dar şi de redactat o argumentaţie pe baza unui text din genul dramatic.

Profesorii de Limba şi literatură română au spus că subiectele nu au fost foarte grele, însă au avut diferite capcane.

 „Nu sunt subiecte foarte dificile per ansamblu, dar anumite cerinţe îi pot pune în încurcătură pe elevi. Textul dramatic de la prima parte e destul de dificil de citit şi înţeles. Nu cred că e foarte bine ales fragmentul pentru că nu explică comportamentul personajului, nu îi sunt motivate reacţiile”, a spus profesoara de Limba Română, Cristina Tunegaru.

Alţi dascăli au susţinut că un elev cu pregătire medie ar trebui să ia nota 8. „Subiectele au fost foarte simple, la obiect. Nu mi s-au părut a fi neînţelegeri. Doar la compunerea privind o întâmplare din timpul unei activităţi de lectură poate ridica probleme, pentru că unii elevi se grăbesc sau nu au răbdare să citească enunţul, până la final. 

Acolo se puteau produce erori, dacă nu citeau că este vorba despre o activitate de lectură petrecută acasă sau la şcoală. Un elev cu pregătire medie poate lua foarte uşor nota 8 sau 9”, arată profesoara de Limba română, de la Şcoala Gimnazială „Mircea cel Bătrân” din Giurgiu, Marilena Drăghici. 

Rezultate Evaluare Naţională 2019. Cum au fost subiectele la Matematică

Subiectele pe care le-au primit absolvenţii de gimnaziu au fost accesibile, potrivit profesorilor, însă volumul a fost mare pentru doar cele două ore pe care le-au avut la dispoziţie aceştia.

Cerinţele sunt clare, problemele sunt din programă, din ce au lucrat profesorii la clasă. Un elev cu pregătire medie poate lua uşor nota cinci sau şase, iar un copil care s-a pregătit serios poate obţine nota maximă.

Totuşi, timpul este cam scurt pentru cât de complexe sunt cerinţele. Copiii trebuiau să lucreze concentrat, pe principiul „punct ochit, punct lovit”, a declarat profesoara de Matematică Denisa Tănăsescu, de la Colegiul Naţional I.L. Caragiale, din Capitală. 

Rezulvate Evaluare Naţională 2019. Cum se calculează media 

Notele obţinute de elevi la examen contează în proporţie de 80 la sută la admiterea la liceu (restul de 20 la sută fiind reprezentată de media din clasele V-VIII). Fiecare teză de examen este corectată şi punctată de către doi profesori, iar evaluarea lucrărilor se face „cu respectarea strictă a baremului”. 

Completarea fişelor de înscriere la liceu este programată pentru perioada 3 – 7 iulie 2019, iar între 4 – 8 iulie 2019 va avea loc verificarea fişelor de înscriere la liceu şi corectarea eventualelelor greşeli în baza de date computerizată. 

Pe 12 iulie 2019 urmează repartizarea computerizată a absolvenţilor clasei a VIII-a iar între 15-18 iulie se vor depune dosarele de înscriere la liceu.