Ministerul pregăteşte noile programe şcolare pentru clasele a III-a şi a IV-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi elevii din clasele a III-a şi a IV-a urmează să aibă parte de manuale noi, inclusiv în format digital

Noua programă şcolară pentru clasele a III-a şi a IV-a, care va închide cercul modificărilor aduse modului de predare a materiei în învăţământul privat, urmează să fie pusă în dezbatere zilele următoare, astfel în cât editorii să propună noile manuale, inclusiv digitale. Însă, după experienţa licitaţiei publice pentru primele două clase primare, sunt şanse mici ca elevii care intră toamna viitoare în clasa a III-a să înveţe de pe manuale noi.

Oficialii din Educaţie pregătesc terenul pentru introducerea de noi manuale în continuare în şcoala primară, mai exact la clasele a III-a şi a IV-a, aşa cum a anunţat de altfel şi ministrul Remus Pricopie de curând.

”Manualele digitale vor intra anul acesta pentru clasele I şi a II-a, urmând ca în următorii trei-patru ani toate manualele să fie revizuite”, a explicat Pricopie la finele lunii septembrie.

Miercuri, Ministerul Educaţiei a postat pe site-ul său un anunţ de selecţie a cadrelor didactice care vor participa în grupul de lucru creat pentru evaluarea proiectelor noilor manuale şcolare din învăţământul primar, adică pentru clasele a III-a şi a IV-a.

Oficialii din educaţie susţin că noile programe şcolare care vor sta la baza acestor manuale vor fi puse în dezbatere zilele următoare. 

Acestea se axează pe ideea de interdisciplinaritate, adică studierea combinată a matematicii cu elemente din ştiinţele (biologie, chimie, fizică, geografie), dar şi pe cultivarea lecturii, scăzând ponderea gramaticii.

După ce vor fi definitivate, acestea vor sta la baza proiectelor noilor manuale, proiecte ce vor fi apoi analizate de echipele de dascăli ce trebuie selectaţi într-o lună, până la începutul lunii viitoare mai exact, se arată în documentele postate de minister.

Programele au la bază noul plan cadru pentru învăţământul primar care a fost lansat în primăvara anului 2013. Faţă de programa lansată în 2004, la clasele a III-a şi IV-a a fost redus numărul de ore de limba şi literatura română de la şapte-nouă pe săptămână, la doar cinci. De asemenea, limba modernă are două ore pe săptămână în loc de două-trei ore. Dacă materiile de uman primesc mai puţine ore, matematica are obligatoriu patru ore de studiu pe săptămână în loc de trei-patru cât avea înainte. Se introduc materiile Joc şi mişcare, Muzică şi mişcare, Arte vizuale şi abilităţi practice. 

Mai jos puteţi consulta direct pe imagini schimbările planului cadru din 2004 cu cel lansat anul trecut. Momentan, pentru gimnaziu şi liceu, nu există planuri cadru noi.

Scenariu de amânări

Ţinând însă cont de durata procesului similar pentru primele două clase din ciclul primar, noile manuale şcolare riscă să fie gata peste mai bine de un an, ceea ce înseamnă că elevii care sunt acum în clasa a II-a şi ar putea primi noile manuale anul acesta nu vor continua anul viitor, în clasa a III-a, tot cu manuale noi. Adică există posibilitatea de a se repeta scenariul de anul acesta.

Până vor fi gata noua programă şi noile manuale, elevii din clasele I şi a II-a aşteaptă să primească noile manuale, mai puţin Abecedarul, aflat încă sub auspiciile contestaţiilor. Editorii susţin că într-o lună ele ar putea ajunge pe bănci.

Noile manuale şcolare vor ajunge în şcoli în cel mult o lună, estimează editorii, după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a dat undă verde Ministerului Educaţiei să semneze contractele pentru Comunicare în limba română clasa a II-a şi Matematică şi explorarea mediului clasele I şi a II-a, maghiară clasa I şi engleză clasa I. Singurul manual neadjudecat rămâne Abecedarul.

Planuri măreţe 

În august, ministrul Remus Pricopie susţinea că anul acesta ar urma să fie gata manualele pentru clasele a III-a, a V-a şi a IX-a, iar la anul alte trei manuale intercalate.

„Deocamdată am început cu clasele I şi a II-a. Apoi, vom scoate la licitaţie manualele pentru clasa a III-a, clasa a V-a şi probabil clasa a IX-a, urmând ca în anul următor să scoatem pentru clasele a IV-a, a VI-a şi a X-a, până când închidem ciclul. Acolo unde nu sunt ofertanţi, vom însărcina, aşa cum prevede legea, instituţii publice, nu firme, să redacteze manualele", a declarat atunci Pricopie.


Pe aceeaşi temă:

Editori: Noile manuale şcolare avizate, cu excepţia Abecedarului, vor ajunge pe băncile elevilor în cel mult o lună

Pricopie: Într-un timp foarte scurt manualele digitale vor fi în şcoli

Pricopie: „Urmează să scoatem la licitaţie şi manualele pentru clasele a III-a, a V-a şi a IX-a”

VIDEO Clasa I fără Abecedar. Ce soluţii au găsit dascălii pentru a le preda totuşi elevilor româna şi matematica

Ministerul Educaţiei a mărit lista câştigătorilor pentru noile manuale şcolare. Editorii acuză fraudarea licitaţiei

EXCLUSIV Cum arată Abecedarul care nu a mai ajuns la elevi

Toamna bobocilor fără Abecedar. Părinţii: „Este sub orice critică!“

Abecedarul dadaist cu larice

FOTO Să ne aducem aminte: manualele de altădată

Elevii, cobaiul sistemului de educaţie: noul an şcolar începe fără Abecedar