Pricopie: „Urmează să scoatem la licitaţie şi manualele pentru clasele a III-a, a V-a şi a IX-a”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Educaţiei va continua să publice programe şcolare noi după care vor fi realizate manuale noi  FOTO: Shutterstock
Ministerul Educaţiei va continua să publice programe şcolare noi după care vor fi realizate manuale noi  FOTO: Shutterstock

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a reacţionat în legătură cu scandalul manualelor şcolare. El a transmis printr-un comunicat de presă că nu îl interesează acţiunile editorilor, ci soarta copiilor şi că urmează să scoată la licitaţie şi manualele pentru clasele a III-a, a V-a şi probabil clasa a IX-a. Pentru loturile unde nu sunt ofertanţi, Ministerul va însărcina instituţiile publice, nu firmele, să redacteze manualele.

Remus Pricopie spune că este hotărât să ducă mai departe procesul de modernizare şi dezvoltare a şcolii. În acest sens, pe măsură ce vor fi aprobate noile programe şcolare, vor fi scoase la licitaţie manualele pentru celelalte clase. 

„Deocamdată am început cu clasele I şi a II-a. Apoi, vom scoate la licitaţie manualele pentru clasa a III-a, clasa a V-a şi probabil clasa a IX-a, urmând ca în anul următor să scoatem pentru clasele a IV-a, a VI-a şi a X-a, până când închidem ciclul. Acolo unde nu sunt ofertanţi, vom însărcina, aşa cum prevede legea, instituţii publice, nu firme, să redacteze manualele", a declarat Pricopie.

În urma licitaţiei pentru noile manuale şcolare la clasele I şi a II-a, au rămas neatribuite manualele noi destinate cursurilor de comunicare în limba română pentru minorităţi, clasa I şi a II-a, unde nici nu au fost ofertanţi, la comunicare în limba maternă maghiară clasa a II-a, limba modernă clasa I (limba germană), limba modernă clasa a II-a (limba engleză, limba franceză, limba spaniolă, limba germană, limba italiană) şi pentru cele de religie, clasa I şi a II-a.

Remus Pricopie: „Nu voi pune niciodată interesele de afaceri ale editorilor înaintea interesului elevilor”

În ceea ce priveşte scandalul cu editorii, care au anunţat joi că că au depus 17 contestaţii şi au sesizat mai multe instituţii, inclusiv DNA, în legătură cu selectarea câştigătorilor licitaţiei pentru noile manuale de la clasa I şi a II-a, Pricopie spune că îl interesează soarta copiilor şi nu acţiunile editorilor.

"Constat zbaterea unor actori economici privaţi care au interese de business în legatură cu şcoala romanească. Este dreptul lor să întreprindă orice acţiune, dar precizez încă o dată că nu voi pune niciodată interesele lor de afaceri înaintea interesului elevilor, care au nevoie de manuale noi, moderne, adaptate secolului XXI. Avem manuale în uz şi de 14 ani. Acest lucru este inadmisibil! Nu se mai poate aşa! Pe mine mă interesează soarta copiilor, nu acţiunile editorilor", a declarat Pricopie.

El a mai spus că după atâţia ani de stagnare în privinţa reformării manualelor, acum ministerul poate să le ofere elevilor manuale noi, inclusiv în format digital. "Acest proces important pentru conectarea şcolii româneşti la realităţile învăţământului contemporan se doreşte a fi blocat de un scandal centrat în jurul banilor şi a intereselor de afaceri. Nu voi accepta acest lucru, cu atât mai mult cu cât întreaga procedură s-a desfăşurat transparent, cu respectarea strictă a prevederilor legale", a transmis Pricopie.

Editorii susţin că sunt nemulţumiţi de modul în care s-a desfăşurat licitaţia, că editurile câştigătoare au venit cu preţuri „de dumping“ şi că ar fi existat criterii de eliminare care nu au fost comunicate tuturor editurilor. 


Războiul manualelor şcolare se mută la DNA

După zeci de contestaţii, licitaţia pentru noile manuale şcolare va ajunge şi la DNA, au ameninţat joi membrii Federaţiei Editorilor din România. Ministrul Educaţiei spune că se aştepta la un „război“ cu editurile.

Minorităţile, limbile străine şi religia, fără manuale noi. Ce pot face dascălii

Anul şcolar următor se anunţă un experiment pentru elevii din clasele I şi a II-a: pentru o parte din materii vor avea manuale noi, nu şi pentru limbile străine, cele minoritare şi nici la religie. Ca atare, dascălii vor trebui să recurgă din nou la artificii pentru a preda şi aceste materii.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite