SUA au încercat să oprească violenţele din Irak, susţine armata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvăluirile site-ului WikiLeaks privind implicarea forţelor SUA în abuzurile comise în Irak, au determinat reacţia armatei americane, care a negat că Statele Unite ar fi închis ochii în faţa cazurilor de violenţă asupra prozonierilor.

"Presa a menţionat că noi am fi închis ochii la violenţe comise de irakieni asupra deţinuţilor, însă nu este cazul. Politica noastră de-a lungul războiului a fost ca atunci când soldaţii americani întâlnesc abuzuri asupra unui prizonier, să le oprească şi apoi să raporteze imediat ierarhiilor de comandă americană şi irakiană", a spus şeful Statului Major al Forţelor terestre americane, George Casey.

De altfel, acuzaţiile Wikileaks au fost respinse şi de Philip Crowley, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, care a spus că Statele Unite au instruit trupele irakiene în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului.

"Acesta este unul dintre motivele pentru care am păstrat trupe militare în Irak, pentru a ajuta la antrenarea forţelor irakiene. Şi putem spune că am asistat la o îmbunătăţire din acest punct de vedere, de-a lungul timpului", a spus Crowley, citat de AFP.

Cu toate acestea, în 2004, comunitatea internaţională a fost scandalizată după apariţia unor fotografii şi clipuri video în care soldaţi americani abuzau deţinuţi irakieni din închisoarea Abu Ghraib din Bagdad. 11 soldaţi au fost atunci găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la 10 ani de închisoare.

Mai multe pentru tine:
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”