SUA au creat un plan de supraveghere a ajutoarelor acordate Ucrainei

0
Publicat:

SUA au creat un institut de monitorizare și investigare a corupţiei şi fraudelor cu privire la ajutoarele oferite de poporul american Ucrainei în timpul invaziei Rusiei, a explicat avocatul ucrainean Serghei Koziakov, specializat în științe juridice, pentru ZN.UA 

SUA a alocat un ajutor de peste 113 miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei Foto: Pixabay

Koziakov a menționat că monitorizarea și investigarea corupţiei şi fraudelor în acest sens se desfășoară cu ajutorul anchetatorilor penali ucraineni cât și a unor specialiști ai agențiilor de drept din SUA și Europa.

În plus, 17 organizații care fac parte din Comunitatea de informații a SUA s-au angajat să colecteze informațiile necesare.

În planificarea unei astfel de supravegheri, Statele Unite încearcă să „identifice zonele cu cel mai mare risc de fraudă, risipă sau abuz”, scrie Koziakov.

Documentul cu privire la crearea acestei instituții, denumit „Planul strategic de supraveghere a ajutorului pentru Ucraina” a fost publicat pe 18 ianuarie pe site-ul Oficiului Inspectorului General al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Potrivit documentului Congresul SUA a alocat un ajutor de peste 113 miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei, care se realizează prin intermediul a 11 agenții și instituții guvernamentale diferite. De asemenea, se prezintă o listă a programelor de asistență pentru apărare pe care SUA le-a oferit Ucrainei începând cu 21 decembrie 2022. Lista arată numele și numărul sistemelor de apărare.

Documentul menționează și despre asistența umanitară, economică și de altă natură oferită de Guvernul SUA, inclusiv sprijinul bugetar direct oferit de către Guvernul Ucrainei prin Banca Mondială.

Cu o zi înainte, s-a anunțat că „auditori” din Statele Unite ale Americii au sosit la Kiev pentru a se asigura că ajutorul militar oferit Ucrainei de către Statele Unite este folosit conform intenției și nu este deturnat.

Anterior, Casa Albă a dat asigurări că scandalurile de corupție, care au dus la o serie de demiteri în guvernul ucrainean, nu se referă la ajutoarele militare și umanitare oferite de Statele Unite ale Americii.