Erik Prince, unul dintre fondatorii  „Blackwater” şi susţinător al lui Trump, a încălcat embargoul ONU asupra armelor în Libia. Ce sancţiuni îl aşteaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Erik Dean prince, cofondator al Blackwater Foto Getty Images

Erik Prince, unul dintre fondatorii companiei private de securitate „Blackwater” şi apropiat al fostului preşedinte american Donald Trump, a încălcat embargoul ONU asupra armelor asupra Libiei, conform unui raport confidenţial publicat vineri de New York Times şi Washington Post, citate de Agerpres.

Potrivit raportului de 121 de pagini realizat de anchetatori ONU pentru Consiliul de Securitate, obţinut de cele două publicaţii americane, Erik Prince a trimis mercenari străini şi arme în serviciul lui Khalifa Haftar, şeful Armatei Naţionale Libiene, când acesta încerca să răstoarne guvernul libian sprijinit de comunitatea internaţională, citează Agerpres. Mercenarii erau britanici, australieni, sud-africani şi americani.

Operaţiunea s-a desfăşurat în 2019 şi a costat 80 de milioane de dolari. Scopul ei era înfiinţarea unei echipe de comando pentru asasinarea înalţilor oficiali libieni pentru răsturnarea guvernului, cu sediul la Tripoli, recunoscut de ONU. La acea vreme, guvernul era condus de Fayez al Sarraj.

Mercenarii au fost împiedicaţi să-şi desfăşoare misiunea din timpul ofensivei Armatei Naţionale Libiene la Tripoli pentru că întreaga operaţiune a fost dejucată de trupele turceşti, sosite în sprijinul guvernului recunoscut de ONU. Mercenarii au fugit, cu bărcile, spre Malta. 

Erik Prince, unul dintre fondatorii „Blackwater”, compania privată de securitate (în prezent „Academi”), a fost implicată în încălcări grave ale drepturilor omului în timpul invaziei SUA în Irak din ultimii 10 ani. Compania paramilitară a avut patru foşti agenţi condamnaţi pentru asasinarea a 14 civili irakieni în 2007, la Badgad. La finele anului 2020, pe ultima sută de metri a mandatului, au fost graţiaţi de fostul preşedinte american Donald Trump. Prince a fost unul dintre principalii susţinători ai lui Trump în timpul campaniei din 2016, unde a cotizat cu donaţii substanţiale. 

În urma raportului ONU, Erik Prince ar putea primi o serie de sancţiuni, inclusiv una de călătorie. 

La un deceniu distanţă de la revolta susţinută de NATO, care a pus capăt regimului lui Muammar Gaddafi, pe teritoriul Libiei încă au loc lupte pentru putere, între două autorităţi rivale. Pe 23 octombrie 2020, cele două părţi au semnat un acord pentru încetarea focului permanent, ca urmare a cinci zile de discuţii la Geneva, coordonate de ONU. 

Pe 5 februarie 2021, prim-ministru interimar al Libiei a fost numit inginerul şi omul de afaceri Abdel Hamid Dbeibah,  alături de un consiliu prezidenţial de tranziţie format din trei membri, pentru a asigura tranziţia în aşteptarea alegerilor naţionale din decembrie.