Cum a vrut Barack Obama să convingă lumea că s-a născut în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama, mai puternic decât premierul Putin şi omologul chinez, Hu Jintao

Profitând de întoarcerea în Honolulu, orașul său natal, președintele american Barack Obama a ironizat, sâmbătă, polemica privind locul nașterii sale. Astfel, el le-a propus scepticilor să le arate spitalul unde s-a născut.

"Țin să le mulțumesc gazdelor noastre hawaiiene pentru marea lor ospitalitate", a declarat Obama în fața directorilor de companii reuniți în cadrul summitului Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (Apec).

"Așa cum știți mulți dintre voi, aici m-am născut eu", a adăugat președintele american. "Știu că acest lucru a fost contestat la un moment dat, dar pot să vă arăt spitalul, dacă vreți să faceți un tur", a adăugat el în râsetele și aplauzele publicului.

Obama a fost nevoit să difuzeze în aprilie, public, o copie a actului său de naștere care stabilea că s-a născut la Honolulu la 4 august 1961, în urma unei polemici alimentate de o parte dintre opozanții săi. Aceștia din urmă afirmă că Obama, al cărui tată este kenyan, nu s-a născut pe teritoriul american și, prin urmare, nu poate să fie președintele Statelor Unite.

Obama a glumit și în legătură cu formalismul summitului Apec, pe care a vrut să îl organizeze în orașul său natal cu cei 21 de lideri ai țărilor riverane Pacificului.

"Trebuie să spun că după toți anii pe care i-am petrecut în Hawaii, este prima dată când mă aflu aici îmbrăcat în costum", a declarat el.