SUA, Europa și Ucraina au pregătit propuneri pentru a pune capăt războiului. Trimisul lui Trump urmează să-i prezinte documentul lui Putin

0
Publicat:

Negociatorii americani, europeni și ucraineni pentru încheierea războiului au pregătit o listă de condiții cu 22 de propuneri, care include și un armistițiu de 30 de zile . Emisarul special al SUA, Steve Witkoff, urmează să i le prezinte liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, a relatat NBC News, citând surse.

Steve Witkoff și Vladimir putin/FOTO:Profimedia

După cum a declarat reporterilor un oficial occidental, documentul răspunde solicitării lui Putin ca SUA să nu sprijine aderarea Ucrainei la NATO.

„Dacă Putin vrea să iasă din situație, atunci iată calea lui de ieșire”, a spus oficialul despre propuneri.

Putin a declarat anterior că Rusia are suficiente forțe și resurse pentru a duce războiul din Ucraina la o concluzie logică, deși speră că nu va fi nevoie să se folosească arme nucleare.

Anterior, ministrul ucrainean de externe, Andri Sibiga, a declarat că, după întâlnirea „coaliției celor dispuși ”, Zelenski, Tusk, Starmer și Merz l-au contactat pe președintele SUA, Donald Trump. El a fost informat că Ucraina și aliații au propus un armistițiu complet de 30 de zile. După cum au aflat jurnaliștii Axios, în timpul unei conversații de 15 minute, aceștia i-au spus lui Trump că, dacă se ajunge la un acord de încetare a focului, Ucraina este pregătită să înceapă discuții de pace directe cu Rusia. Dacă Putin refuză un armistițiu de 30 de zile, țările europene vor impune noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Zelenski a declarat pe 10 mai că un armistițiu ar trebui să înceapă pe 12 mai pentru cel puțin 30 de zile. El a subliniat că un armistițiu necondiționat înseamnă că nu i se vor impune condiții. Zelenski a numit încercarea de a prezenta orice condiții drept o dovadă a intenției de a prelungi războiul și de a perturba diplomația.

„Este un semn bun că rușii se gândesc în sfârșit să pună capăt războiului”, a spus Zelenski . „Toată lumea din lume a așteptat de mult acest lucru. Iar primul pas pentru a pune capăt cu adevărat oricărui război este un armistițiu.”

„Nu are rost să continuăm masacrele, nici măcar pentru încă o zi”, a adăugat el. „Ne așteptăm ca Rusia să confirme un armistițiu complet, durabil și fiabil începând de mâine, 12 mai, iar Ucraina este pregătită să se întâmple.”

Putin vrea să lanseze o ofensivă în vară

Președintele rus Vladimir Putin a refuzat un armistițiu și negocierile pentru a lansa o nouă ofensivă în vară, a declarat Andri Kovalenko, șeful Centrului pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare.

„Putin a ales războiul și a refuzat să-l pună capăt de dragul unei ofensive de vară”, a scris el în această dimineață.

Cu o zi înainte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că el și liderii UE din coaliția celor dispuși au propus Rusiei ca un armistițiu necondiționat să înceapă pe 12 mai pentru cel puțin 30 de zile, ceea ce ar trebui să fie începutul negocierilor. Propunerea a fost susținută, printre altele, de Statele Unite.

În schimb, liderul rus Vladimir Putin a propus peste noapte începerea negocierilor directe cu Ucraina la Istanbul, pe 15 mai, fără un armistițiu sau alte condiții prealabile. În același timp, el a menționat că negocierile ar trebui să fie o continuare a acordurilor „întrerupte” anterior de la Istanbul.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că propunerea lui Putin este „un prim pas, dar nu suficient”, adăugând că Putin „încă vrea să câștige timp”.

Președintele SUA, Donald Trump, a scris că va continua să colaboreze cu Ucraina și Rusia pentru a pune capăt războiului, adăugând că ziua în care se va termina războiul va fi o zi importantă.