Scenă de propagandă la Moscova: Putin consideră că a „eliberat” Mariupolul şi renunţă la asaltul asupra oţelăriei Azovstal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin (stânga) şi Serghei Şoigu FOTO Kommersant

Vladimir Putin consideră că asedierea Mariupolului este „un succes” şi i-a transmis ministrului Apărării, Serghei Şoigu, că nu mai e cazul pentru continuarea asaltului asupra ultimului bastion al rezistenţei din acest oraş-port de la Marea Azov, şi anume oţelăria Azovstal.

Potrivit presei ruse afiliate Kremlinului, Putin a avut joi dimineaţă o discuţie cu Şoigu şi a fost informat despre situaţia de la Mariupol. Ministrul rus al Apărării i-ar fi comunicat liderului de la Kremlin că asediul de la Mariupol a fost un succes, iar oraşul a fost „eliberat”, adică ocupat. Atunci, Putin i-ar fi transmis că nu mai e cazul pentru continuarea asaltului asupra oţelăriei Azovstal, unde se află ultimii militari ucraineni care rezistă agresiunii ruse la Mariupol.

„Consider nepotrivit atacul propus asupra zonei industriale. Să fie anulat”, ar fi spus Putin, potrivit Kommersant.

Putin şi-a justificat decizia prin faptul că „vieţile soldaţilor şi ale ofiţerilor” ruşi trebuie „păstrate”.

„Nu este nevoie să intrăm în această catacombă şi să te târăşti în subteran de-a lungul acestor structuri industriale”, a adăugat el.

În schimb, el a propus încercuirea zonei industriale, „pentru ca nicio muscă să nu zboare peste ea”.

Practic, Putin propune menţinerea blocadei, în speranţa predării militarilor ucraineni.

Şoigu i-ar fi dat lui Putin aşa-numitele cifre ale „bătăliei oţelului”, care ar însemna un nou simbol al războiului din Ucraina.

Operaţiunea a fost un „succes”, ar fi conchis liderul de la Kremlin.

Oraşul Mariupol este asediat de armata rusă de la 1 martie. Este văzut ca un oraş simbolic pentru războiul dus de Putin în Ucraina, fiind asociat de propaganda rusă cu lupta împotriva „inamicului” nazist, o referire la Batalionul Azov, care şi-a făcut aici un centru de coordonare a acţiunilor în contextul războiului din Donbas, izbucnit în 2014.