Putin l-a felicitat, într-un final, pe Biden pentru victoria în alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat marţi pe Joe Biden pentru alegerea sa în scrutinul prezidenţial american de la 3 noiembrie, după ce votul în Colegiul Electoral a oficializat victoria democratului, şi a susţinut că vrea să colaboreze cu el, în pofida relaţiilor tensionate dintre cele două ţări, relatează AFP.

„Eu sunt, în ceea ce mă priveşte, pregătit de o colaborare şi contacte cu dumneavoastră”, scrie Putin într-o telegramă citată într-un comunicat Kremlinul.

Preşedintele rus este unul dintre puţinii lideri care au aşteptat votul Colegiului Electoral american în favoarea lui Biden pentru a-l felicita pe noul lider de la Casa Albă. El a pus refuzul său pe seama unei incertitudini a rezultatului alegerilor prezidenţiale din SUA. Dar, evocând aşa-zise incertitudini, liderul de la Kremlin nu a încercat decât să atace din nou democraţia americană şi să o pună la îndoială, afirmă unii experţi.

„Putin i-a urat preşedintelui ales succes şi şi-a exprimat convingerea că Rusia şi Statele Unite pot, în pofida dezacordurilor pe care le au, să rezolve numeroase probleme şi provocări” în lume, insistă Kremlinul.

Joe Biden a promis să fie ferm cu Rusia, acuzată de amestec în sistemul electoral american cu scopul de a favoriza alegerea lui Donald Trump în 2016.

Miliardarul newyorkez a negat mereu că a beneficiat de eforturile ruse în acest sens, la fel ca Putin, în pofida concluziilor anchetatorilor americani care au dus la impunerea unor sancţiuni dure Rusiei.