Video Influenceri pro-Kremlin prezintă viața în Mariupolul ocupat ca fiind una „fericită și frumoasă”. CNN: „Au creat o imagine de carton”
0La trei ani după ce a cucerit Mariupolul în urma unui asediu devastator de 86 de zile, Rusia își consolidează controlul asupra orașului ucrainean printr-o armă mai subtilă: influenceri pe rețelele de socializare.
O anchetă CNN dezvăluie cum autoritățile de ocupație ruse organizează „școli de bloggeri” pentru locuitorii din Mariupol, inclusiv elevi, în cadrul unui efort sistematic de a promova viața sub ocupație. Aceste cursuri sunt legate de instituții sprijinite de statul rus și urmăresc să formeze creatori de conținut care să prezinte o imagine pozitivă a regiunii.
„Uitați-vă ce face Rusia în Mariupol”, spune Pavel Karbovski, profesor la una dintre aceste școli, într-un clip TikTok care arată blocuri noi de locuințe. „Așteptați… ei construiesc, nu demolează... acesta e Mariupol, orașul nostru rusesc!”
Karbovski face parte dintr-un val de influenceri care promovează „renașterea” în regiunile ucrainene anexate ilegal de Rusia în 2022: Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie. El neagă că ar face propagandă, afirmând pentru CNN că vrea doar „să arate adevărul” despre viața în teritoriile ocupate.
Autoritățile ruse sprijină deschis astfel de inițiative. În ianuarie, Karbovski și alți creatori de conținut s-au întâlnit cu Denis Pușilin, liderul instalat de Rusia în Donețk, care a scris pe Telegram: „Contăm pe voi să răspândiți vestea că regiunea Donbas renaște. Suntem uniți de dorința imensă de a reconstrui această zonă”.
Realitate filtrată pe TikTok
CNN a analizat peste o duzină de profiluri de influenceri locali care promovează rusificarea Mariupolului. Deși unii sunt deschis pro-Rusia și dau vina pe Ucraina pentru distrugerile suferite, alții păstrează o aparență de neutralitate. Cu toate acestea, videoclipurile lor, uneori cu sute de mii de vizualizări, nu menționează niciodată adevăratul motiv al „reconstrucției”.
Potrivit ONU, 90% dintre clădirile rezidențiale din Mariupol au fost distruse în timpul atacurilor rusești. Aproximativ 350.000 de oameni au fost nevoiți să fugă, iar președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski estimează că au fost uciși 20.000 de civili – un număr imposibil de verificat. Kievul acuză Moscova că încearcă să ascundă urmele acestor crime, acuzații negate de Kremlin.
„Moscova vrea să blocheze fluxul de informații despre distrugerile provocate de armata rusă”, a declarat Ihor Solovey, directorul Centrului pentru Comunicare Strategică din Ucraina. „Noi încercăm să transmitem și mai multe fapte despre crimele ocupanților – sunt suficiente pentru a demonta complet propaganda despre „viața frumoasă” sub ocupație.”
„Școli de bloggeri” și influenceri crescuți de stat
În septembrie, organizația Donbass Media Centre (DMC) a deschis o „școală de bloggeri” în Mariupol. Tinerii între 16 și 22 de ani învață gratuit timp de două săptămâni cum să filmeze, să editeze și să devină influenceri profitabili. Cursuri similare au fost organizate și în alte orașe ocupate precum Donețk, Luhansk sau Melitopol.
Karbovski este unul dintre instructori. „Știu cum se fac vizualizările, așa că am fost invitat să-i învăț pe tineri”, a spus el. Deși nu a dezvăluit cine finanțează programul, este clar că beneficiază de sprijin guvernamental.
DMC a fost înființată de Donbass Media, un canal de știri pro-rus, și a primit Premiul Runet, o distincție acordată de Federația Rusă pentru excelență în internet. De asemenea, este partener în concursul „Top Blog”, organizat printr-un program al Kremlinului, „Rusia – Țara Oportunităților”. Cei mai buni elevi au câștigat o excursie la Moscova pentru a vizita sediul rețelei sociale Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook.
Propagandă „cu față umană”
„DMC nu are scopuri politice”, insistă Karbovski. „Nu vrem să creăm propagandiști. Vrem ca oamenii să poată împărtăși viziuni diferite despre ce se întâmplă în DPR și LPR.”
În paralel, a fost deschis un alt centru media pentru elevi între 14 și 17 ani, cu sprijinul unui grant prezidențial de 12.000 de dolari. Într-un videoclip, o elevă spune: „E mult mai interesant și colorat acum, orașul se dezvoltă rapid.”
Rutube, alternativa rusească la YouTube, a lansat recent studiouri de creație în regiunile ocupate, inclusiv în Mariupol, oferind echipamente moderne și cursuri. Proiectul e susținut de Societatea Istorică Militară Rusă, fondată de Putin în 2012.
„Avem nevoie de adevăr”, spun influencerii pro-Kremlin
„Când auzeam că Mariupol este un oraș distrus, am vrut să arăt că este viu, că se reconstruiește. Așa am început să postez”, a spus Elizaveta Cerveakova, o tânără de 21 de ani, absolventă DMC. Unul dintre videoclipurile ei recente, cu peste 177.000 de vizualizări, o prezintă spunând: „Mariupol – capitala de la malul mării a sudului Rusiei.”
„Uitați-vă cât de frumos este”, spune o altă creatoare de conținut, cunoscută ca „Mașa din Mariupol”. „Aceste apartamente sunt pline de oameni fericiți, o regiune minunată pentru viața de familie.” În alte clipuri, arată teatrul reconstruit, gara și monumente de război. Într-una dintre postări, scrie: „Pentru cei care cred că Mariupol e ucrainean: țineți minte, este pentru totdeauna rusesc.”
Realitatea din teren: lipsuri, propagandă și frică
CNN a analizat imagini satelitare și interviuri cu locuitori care arată că, în pofida unor construcții noi, multe clădiri rămân în ruine, iar locuințele noi sunt de calitate slabă. Unele case ale refugiaților ucraineni sunt redistribuite altora.
„Au creat o imagine de carton, dar mulți oameni nu locuiesc în acele blocuri,” a spus un locuitor, sub protecția anonimatului.
Primarul ucrainean aflat în exil, Vadym Boicenko, spune că doar 100.000 de ucraineni mai sunt în oraș. El acuză Moscova că atrage ruși prin promisiuni și facilități, precum creditele ipotecare de 2% pentru cei care se mută în „noile teritorii”.
În ianuarie, localnici nemulțumiți au apărut într-un videoclip purtând pancarte cu mesajul „БОМЖИ” (persoane fără adăpost). Unul dintre ei spunea: „Noi ne-am câștigat apartamentele, nu vrem ale altora.”
„Viața frumoasă” în Mariupol – doar o iluzie?
Un cuplu care a părăsit orașul în noiembrie 2024 a declarat CNN că prețurile locuințelor sunt inaccesibile și că rețelele de canalizare lipsesc în cartiere noi precum cel vizitat de Putin, Nevski. Femeia a spus: „Postările influențerilor nu reflectă realitatea. Sunt făcute pentru cei care nu trăiesc aici.”
Iar primarul Boicenko conchide: „Această propagandă, aceste filmulețe fabricate în Mariupol, nu vor ajuta. Rusia a comis o crimă aici, iar locuitorii știu asta.”