Cum comentează purtătoarea de cuvânt a MAE rus paralela Ceauşescu-Maduro făcută de un senator american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacţionat dur la paralela între Maduro şi Ceauşescu făcută de senatorul american republican Marco Rubio, un contestatar al puterii din Venezuela.

Maria Zaharova s-a arătat deranjată de paralela între Nicolas Maduro şi Nicolae Ceauşescu făcută de Marco Rubio.

Senatorul republican de Florida a publicat duminică un colaj cu fotografii (foto mai jos) cu fostul dictator român vorbind la tribună şi aflându-se în sala de judecată alături de soţia sa Elena.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a răspuns pe Facebook cu un mesaj amplu. În opinia ei, Rubio încearcă să-i transmită lui Maduro „ce îl aşteaptă“, dar „habar nu are despre subiectul discuţiei“.

Mai mult, ea acuză Statele Unite că manevrează în funcţie de interesele de moment cu „valorile democratice“ şi afirmă că Ceauşescu a fost victima „primei revoluţii colorate“ din Europa de Est.

Captură Twitter @marcorubio

„Problema e că istoria lui Nicolae Ceauşescu este un caz clasic în care Washingtonul este gata, sub acoperirea «valorilor democratice», să susţină pe oricine, atât timp cât acest lucru corespunde intereselor sale naţionale. În cazul în care interesele naţionale nu mai au nevoie de cineva, atunci se descotorosesc de «protejat» fără prea multă ceremonie. Dacă senatorul Rubio ar şti că prin replica sa pe reţelele de socializare săvârşeşte, de fapt, un coming-out, recunoscând responsabilitatea Statelor Unite pentru milioane de vieţi pierdute în diferite părţi ale lumii!“, scrie ea.

Potrivit Mariei Zaharova, Nicolae Ceauşescu a fost susţinut şi răsplătit cu credite în valoare de „miliarde“ atât timp cât menţinea distanţa de Uniunea Sovietică, apoi totul s-a schimbat când nu a mai convenit Occidentului.

„Atunci a izbucnit prima revoluţie colorată în regiune cu tot amalgamul ei de mecanisme tradiţionale de «reinstaurare a democraţiei şi grija faţă de populaţie», de la dezinformări până la provocări“, susţine ea.

Anterior, secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse Nikolai Patruşev a acuzat Statele Unite că desfăşoară militari în Puerto Rico şi Venezuela în scopul înlăturării de la putere a lui Nicolas Maduro, care i-a succedat lui Hugo Chavez.

Statele europene din cadrul Consiliului de Securitate al ONU au îndemnat marţi la organizarea unui scrutin prezidenţial în Venezuela, în vederea soluţionării crizei politice din această ţară.

Statele Unite şi mai multe ţări occidentali contestă legitimitatea lui Nicolas Maduro şi îl recunosc preşedinte pe Juan Guaido, unul dintre liderii opoziţiei venezuelene.