China şi Rusia strâng legăturile printr-un parteneriat strategic mult mai amplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său rus Xi Jinping

China vizează un parteneriat strategic mult mai amplu cu Rusia, dorind o strângere a relaţiilor cu Putin „într-o nouă eră”, notează Xinhua. O întrevedere între preşedinţii celor două state va avea loc la începutul lunii iunie.

În timpul vizitei ministrului rus de externe la Beijing, preşedintele chinez şi-a exprimat dorinţa de a avea o întâlnire în luna iunie cu preşedintele rus şi a cerut ca cele două ţări să-şi ofere sprijin reciproc în problemele globale şi să consolideze cooperarea pentru a construi un nou tip de relaţii internaţionale, mai scrie agenţia chineză de ştiri.

 Cea mai apropiată întrevedere a liderilor Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi, respectiv, Xi Jinping, va avea loc la începutul lunii iunie, în cadrul consiliului şefilor de stat al Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, care va avea loc la Qingdao, a anunţat marţi ministrul rus al Apărării, generalul de armată, Serghei Şoigu. De altfel, zilele acestea s-a aflat la Soci Guo Shengkun, trimisul special al preşedindelui chinei, esponsabil în domeniul securităţii în China, care a participat la cea de-a 9-a conferinţă internaţională a reprezentanţilor înalţi din sfera de securitate.  

Potrivit ministrului rus al Apărării, Rusia şi China îşi continuă „direcţia strategică de consolidare a relaţiilor de prietenie şi încredere în domeniul apărării". Relaţiile între Rusia şi China, consideră Şoigu, „reprezintă un factor important de susţinere a securităţii globale şi regionale".

"Politica mondială contemporană, ţările noastre au poziţii similare", a menţionat Şoigu.

De asemenea, el a amintit că în timpul vizitei la Beijing, în noiembrie 2016, împreună cu Xu Qiliang a avut loc o reuniune a comisiei interguvernamentale pentru cooperare tehnico-militară.

"De-a lungul anilor, contactele bilaterale s-au extins şi au fost completate în mod semnificativ cu noi direcţii de cooperare militară şi militară-tehnică", a declarat Şoigu.