CEDO, despre cazul tânărului condamnat la închisoare după ce a scuipat pe un portret al lui Putin: Rusia a încălcat libertatea de exprimare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că Rusia este vinovată de încălcarea libertăţii de exprimare în cazul lui Dmitri Karuev, condamnat la 15 zile de închisoare după ce a scuipat pe un portret al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

„Actul de a scuipa pe portretul unui reprezentant politic în urma realegerii acestuia este o exprimare a unei opinii politice”, se arată în decizia CEDO.

„În acest context, condamnarea reclamantului la o pedeapsă de 15 zile de închisoare se încadrează într-o atingere adusă libertăţii sale de exprimare”, precizează CEDO.

Pe 6 mai 2012, Dmitri Karuev, în vârstă de 20 de ani pe atunci, a participat la o demonstraţie la Ceboksarî pentru a-şi „exprima speranţa sfârşitului administraţiei Putin”.

„Inspirându-se din tradiţia rusă de a depune flori pe mormânt, alături de imaginea defunctului”, participanţii la demonstraţie au depus garoafe în faţa unui portret al lui Putin „pentru a simboliza anii la putere” ai acestuia, aminteşte CEDO.

Dmitri Karuev a scuipat pe portret la circa o jumătate de oră de la începutul demonstraţiei şi a fost arestat câteva ore mai târziu, apoi condamnat la 15 zile de închisoare pentru „tulburarea minoră a ordinii publice”.

Însă autorităţile ruse nu au furnizat „nicio dovadă a tulburării ordinii publice sau insultării trecătorilor pe care ar fi putut să le determine demonstraţia”, care a avut loc „esenţialmente în mod paşnic”, au subliniat judecătorii CEDO.

CEDO a stabilit că reclamantul are dreptul la 12.400 de euro daune morale şi cheltuieli de judecată, relatează AFP.

Mai multe pentru tine:
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Sorana Cîrstea, învinsă fără drept de apel de Iga Swiatek, în turul al treilea la Madrid. Ce a spus poloneza
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
Tânărul care a primit premiul „Studentul român al anului în străinătate”. „Subliniază importanța cercetării mele“
Macron creionează o nouă viziune despre Europa: „Regulile jocului s-au schimbat”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă