Casa Imperială a Rusiei vrea să îngroape mumia lui Lenin, expusă de aproape un secol în Piaţa Roşie din Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Reuters

Casa Imperială a Rusiei, care reprezintă dinastia Romanov, înlăturată de la putere în 1917 de bolşevici, cere ca mumia fostului lider Vladimir Lenin, care este expusă într-un mausoleu din Piaţa Roşie din Moscova, să fie îngropată, relatează EFE.

„Se poate ca (mumificarea lui) să fie o pedeapsă pentru ce a făcut. Trebuie să-l îngropăm pe omul ăla, e vorba despre clemenţă postumă”, a declarat Alexandr Zakatov, purtătorul de cuvânt al Casei Imperiale.

Zakatov a dat asigurări că familia Romanov cere acest lucru „nu ca să supărăm compatrioţii noştri de stânga, ci pentru că acest lucru nu e normal”. „Spunem, odată pentru totdeauna, că trebuie să-l îngropăm, dar nu căutăm să fim revanşaţi sau să jignim pe cineva”, a continuat purtătorul de cuvânt. „De ce trebuie să rămână acel corp expus într-un muzeu?”.

Cu excepţia celor 1360 de zile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când corpul îmbălsămat al lui Lenin a fost dus în Siberia, mumia fondatorului Uniunii Sovietice a fost expusă tot timpul la Kremlin.

Potrivit unui sondaj făcut recent de Fondul de Opinie Publică, 61% dintre ruşi sunt de părere că Lenin ar trebui să se odinească într-un cimitir. Susţinerea acestui punct de vedere a crescut în ultimul an cu 5%, mai notează agenţia spaniolă.

Deşi Lenin n-a lăsat vreun testament, văduva lui, Nadezhda Krupskaya, s-a opus expunerii corpului soţului ei şi a susţinut că liderul bolşevic a vrut să fie îngropat alături de mama şi fratele lui într-un cimitir din Sankt Petersburg.