VIDEO Zece ani de la moartea lui Nicolae Sulac. „Poporul care îl iubea nespus nu vine la mormântul tatălui meu”, spune Doina Sulac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rapsodul Nicolae Sulac. FOTO: Tudor Iovu

Astăzi se împlinesc zece ani de când a trecut în nefiinţă marele artist Nicolae Sulac. Deşi a strâns săli pline şi a fost aplaudat în picioare, tot mai puţină lume vine an de an la mormântul lui. Astăzi artistul a fost comemorat separat de sora şi fiica artistului, iar la mormântul său de la cimitirul central s-au adunat câţi va artişti care i-au fost prieteni.

Unii dintre colegii de breaslă ai lui Sulac au interpretat cântecele maestrului, iar un cor din şapte preoţi i-au ţinut slujba de pomenire. Fiica interpretului este totuşi nemulţumită că au venit prea puţini oameni care să cinstească memoria tatălui ei. „Am chemat multă lume, dar n-au venit toţi. Spuneau că vor veni neapărat şi nu i-am văzut. Am întins o masă bogată pentru tata şi credcă au fost vreo sută de oameni”, spune fiica artistului, Doina Sulac. La mormântul artistului a fost şi Nicolae Botgros care spune că s-a împăcat cu Doina Sulac după conflictul care a apărut din cauza că aceasta i-a interzis să organizeze spectacole cu piesele tatălui său fără un acord al ei. „Eu nu m-am certat cu nanul meu, am avut doar nişte neînţelegeri profesionale şi financiare, doar atât”, a comentat Doina Sulac.

"Lumea muzicală a pierdut multe cu moartea lui Sulac"

Dintre cei care l-au pomenit pe rapsod s-au numărat Igor Cuciuc, Ion Suruceanu, Nicolae Ciubotaru, Nicolae Glib, jumătate din orchestra „Lăutarii”, Mihai Ştefăneţ şi alţii. Nicolae Glib îşi aminteşte cu multă căldură de artistul Sulac: „L-am cunoscut din copilărie şi am crescut pe cântecele lui. Eu îl cred primul care a cântat în adevărata manieră populară, cel care a produs o explozie în folclor. Întotdeauna îl pomenesc şi-l voi pomeni de bine”, spune interpretul care a colaborat cu Nicolae Sulac din ’85 până la moartea acestuia.

Şi naistul Vasile Iovu are doar cuvinte bune pentru regretatul interpret: "Am avut o prietenie frumoasă şi o apreciere înaltă reciprocă. Îmi pare foarte rău că nu mai este printre noi, iar atunci când era în viaţă adesea nu găseam timp pentru a mă întâlni cu el, iar astăzi regret asta. Toată lumea muzicală a pierdut foarte mult cu moartea lui Nicolae Sulac", a menţionat maestrul Iovu.

Interpretul Nicolae Sulac s-a născut pe 9 septembrie 1936 în satul Sadâc din raionul Cantemir şi s-a stins din viaţă acum un deceniu în urma unui atac cerebral. În cinstea lui, astăzi a fost dat un concert în satul natal al artistului, iar pe data de 12 aprilie va fi un concert în raionul Cantemir.