VIDEO Schemă de fabricare şi punere în circulaţie a cardurilor de plată false în Chişinău. Cinci persoane au fost reţinute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO politia.md

Oamenii legii din Moldova au deconspirat o grupare specializată în fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor şi a altor instrumente de plată false. Grupul de urmărire penală a documentat activitatea infracţională a suspecţilor, începând cu  anul 2017 până în prezent.

În urma măsurilor speciale de investigaţii, s-a stabilit că organizatorul grupării, un bărbat de 33 de ani, locuitor al municipiului Chişinău, îşi desfăşura activitatea infracţională într-un apartament din Capitală. 

Cu ajutorul unui utilaj sofisticat de ultimă generaţie, suspectul clona cardurile bancare, inclusiv PIN-codurile şi prin diferite modalităţi ilegale primea din afara ţării, preponderent ţările UE, informaţie de pe cardurile persoanelor fizice care deţin conturi bancare cu mijloace băneşti de proporţii. Ulterior, informaţia era imprimată sau stocată pe alte benzi (clonuri), iar prin diferite scheme frauduloase sustrăgeau bani de pe conturile persoanelor terţe.

În activitatea dată, ultimul a atras şi alte persoane, repartizând roluri pentru fiecare în parte.

Ca urmare, la începutul lunii octombrie 2018, ofiţerii din grupul de urmărire penală au descins la domiciliile suspecţilor şi locaţiile identificate care le-ar fi folosit în activitatea criminală, fiind efectuate 25 percheziţii.

În rezultatul acţiunilor demarate a fost depistat apartamentul în care era instalat  utilaj special care permite copierea datelor de pe cardurile bancare, utilaj întrebuinţat la confecţionarea cardurilor bancare false, skimmere, alte mijloace tehnice confecţionate artizanal în scopul extragerii datelor de pe cardurile bancare. Totodată, în cadrul percheziţiilor, au fost depistate şi ridicate sume de bani, de peste 23.000 euro, 950 dolari SUA şi 13.000 lei.  

Au fost reţinute 5 persoane, inclusiv organizatorul. Acestora le-a fost aplicată măsura preventivă, sub formă de arest pe un termen de 30 zile.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat prin infracţiune, au fost ridicate mijloace de transport ale figuranţilor, obţinute pe cale infracţională şi folosite la săvârşirea faptelor ilegale.

La moment, se efectuează acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii în vederea stabilirii tuturor persoanelor vinovate în comiterea infracţiunii date, precum şi stabilirea persoanelor din comunitatea europeană complici la infracţiunea dată.

Dacă se va dovedi vinovăţia suspecţilor, aceştia riscă pedeapsă cu închisoare de la 4 la 8 ani.

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Atacuri de ambele părţi, în cursul nopţii, vizând obiective de infrastructură
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Zodiile care după Paște vor scăpa de toate problemele și vor avea o perioadă de vis. Fericirea o să-și facă simțită prezența și în viața lor
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Destinație de weekend. Muzeul Chihlimbarului găzduiește cea mai mare pepită de rumanit din lume VIDEO
Cum își asigura un tânăr din Olt banii de păcănele. Polițiștii i-au găsit acasă zeci de bancnote de 200 și 500 euro
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie