UE va evalua nouă instituţii publice din Republica Moldova. Laura Kovesi va expertiza CNA şi CNI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană va evalua activitatea Centrului Naţional Anticorupţie, a Comisiei Naţionale pentru Integritate, a Curţii Constituţionale, a Procuraturii Generale, a Institutului Naţional de Justiţie, a Consiliului Superior al Magistraturii, a Curţii Supreme de Justiţie, a Ombudsmanului şi a Ministerului Justiţiei.

Unul dintre experţii care va  vizita instituţiile din Republica Moldova va fi Laura Codruţa Kövesi, Procuror General în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România. Kovesi va efectua  o misiune de evaluarea a Centrului Naţional Anticorupţie şi a Comisiei Naţionale de Integritate. 

Uniunea Europeană a decis să realizeze exerciţiul de evaluare ca urmare a unei cereri survenite din partea Parlamentului şi a Guvernului Republicii Moldova. 

Primele misiuni vor începe în data de 30 noiembrie. Scopul acestui exerciţiu este evaluarea de către experţii europeni, care vin de la instituţii similare, a instituţiilor din Republica Moldova, pe care aceştia le vor vizita pentru ca mai apoi să le ofere şi recomandări. Un număr indicativ de 15 experţi vor fi implicaţi în această evaluare. 

Acest exerciţiu este organizat în cadrul instrumentului Uniunii Europene TAIEX, în cooperare cu autorităţile din Moldova. 

Scopul final al acestui exerciţiu este de a oferi sfaturi şi recomandări privind structura şi activităţile instituţiilor cheie ale statului de drept din Republica Moldova în trei domenii: procesul de reformă al sectorului justiţie, sistemul anti-spălare de bani şi sistemul anti-corupţie.

Perioada  estimată de finalizare a exerciţiului este sfârşitul lunii martie 2016, iar recomandările cheie vor fi discutate în cadrul unor mese rotunde publice. 

TAIEX  reprezintă Instrumentul de Schimb de Informaţii şi Asistenţă Tehnică al Uniunii Europene.  TAIEX oferă susţinere autorităţilor publice în aproximarea şi aplicarea legislaţiei UE, precum şi în facilitarea schimbului UE de bune practici. Acesta este determinat de necesităţile existente şi oferă expertiză corespunzătoare adaptată pentru abordarea de scurta durată a unor aspecte prin intermediul a patru modalităţi: