Tarif-record la căldură pentru consumatorii din Criuleni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Criuleni reţelele termice nu mai au cui livra agent termic

Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea cu 70% a tarifului la energia termică furnizată de întreprinderea „Reţelele Termice Criuleni”.

Hotărârea ANRE prevede stabilirea unui tarif de 2.870 lei pentru o gigacalorie, mărime record pentru Republica Moldova.

"Majorarea esenţială a tarifului pentru această întreprindere se datorează faptului că în octombrie 2012 cel mai mare consumator  – Şcoala Profesională  nr.2 din oraşul Criuleni a solicitat rezilierea contractului de livrare a energiei termice, în urma instalării unei centrale termice autonome. Totodată în ultimul an întreprinderea a pierdut alţi doi consumatori - Şcoala profesională nr.1 şi Inspectoratul de seminţe care, la fel, au renunţat la sistemul centralizat de încălzire, optând pentru centrale termice autonome. În prezent întreprinderea livrează energie termică doar Şcolii de arte, Liceului şi Gimnaziului din Criuleni, aflate în gestiunea autorităţilor locale“, se precizează într-un comunicat de presă al ANRE.  

Iniţial, Reţelele Termice Criuleni au solicitat un tarif mediu anual de 3.844 lei pentru o gigacalorie, cu 128% mai mare comparativ cu cel în vigoare, aprobat la 19 octombrie 2011. Consiliul de administraţie al ANRE a decis însă ca tariful să fie majorat doar pentru primul trimestru al acestui an, pe motiv că Reţelele Termice Criuleni îşi va sista activitatea la sfârşitul sezonului de încălzire, or autorităţile locale au decis să asigure şi cele trei instituţii de învăţământ cu sisteme autonome de încălzire.