Se scumpeşte apa în Capitală. Apă-Canal Chişinău solicită ajustarea tarifelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă

Furnizorul de apă din Chişinău solicită ajustarea tarifelor pentru serviciile de apă şi canalizare. Pentru consumatorii casnici tariful urmează să crească de la 9,19 lei până la 11,75 lei pentru un metru cub de apă. Iar pentru agenţii economici – de la 22,96 lei la 25,52 lei.

După şedinţa operativă de la Primărie, directoarea generală a SA „Apă-Canal Chişinău”, Veronica Herţa, a declarat că ultima ajustarea a tarifelor a avut loc în septembrie 2009, iar de atunci cheltuielile de producere au crescut semnificativ, transmite IPN.

Veronica Herţa a menţionat că cea mai mare parte din cheltuieli o reprezintă cheltuielile pentru energia electrică, care s-a scumpit de mai multe ori. Totodată, în luna ianuarie 2017 pierderile de apă au fost estimate la peste 18,7 milioane de metri cubi.

Ajustarea tarifelor este şi o condiţie a finanţatorilor întreprinderii. Este vorba despre Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii, cu care ACC are încheiat un contract în valoare de 62 de milioane de euro. Din aceşti bani urmează să fie reabilitaţi 205 de kilometri de reţele de apă, peste 3000 de branşamente ale blocurilor de locuit şi circa 15 kilometri de colectoare de canalizare. La fel, este planificată şi reabilitarea Staţiei de Epurare.

Chiar şi majorat, tariful la apă în municipiul Chişinău va rămâne cel mai mic din ţară, a spus Veronica Herţa. Directoarea ACC a menţionat că, de exemplu, în Ceadîr-Lunga pentru un metru cub de apă consumatorii plătesc mai bine de 32 de lei.

Cererea de ajustarea a tarifelor a fost transmisă către Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică, care urmează să se expună asupra acestei chestiuni.

Mai multe pentru tine:
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”