S-a decis revenirea la preţurile plafon pentru carburanţii din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile la carburanţi vor fi din nou plafonate de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Premierul Ion Chicu anunţă că decizia de a reveni la această metodă reiese din analiza efectuată în cadrul Grupului guvernamental de monitorizare a preţurilor, transmite IPN.

Şeful cabinetului de miniştri menţionează că modificările legislative, cu privire la revenirea plafonării de către ANRE a preţurilor la carburanţi, vor fi aprobate de Guvern în timpul apropiat.

Acum două săptămâni, preţurile la benzină şi motorină s-au majorat în medie cu 70 de bani, iar la gazul lichefiat cu un leu. Recent, petroliştii au anunţat ieftiniri de aproximativ 20-25 de bani.

Din 2016, ANRE stabilea o dată la două săptămâni preţurile plafon la benzină şi motorină, însă, în martie 2019, Agenţia a aprobat o metodologie nouă. Conform acesteia, petroliştii stabilesc de sine stătător preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat, fără să depăşească rata de rentabilitate anuală de 10%. În schimb, petroliştii urmează să prezinte calculele de rigoare în termen de trei zile de la afişarea noilor preţuri.

https://www.ipn.md/ro/s-a-decis-revenirea-la-preturile-plafon-pentru-carburanti-7966_1071216.html