Rutele la examenul pentru obţinerea permisului de conducere au fost modificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În municipiile Chişinău şi Bălţi, rutele la proba practică şi subproba pe traseu a examenului pentru obţinerea permisului de conducere au fost modificate, informează Agenţia Servicii Publice, într-un comunicat de presă citat de IPN.

Din traseu au fost excluse sectoarele de drum cu o intensitate sporită a circulaţiei rutiere şi cele pe care deseori se produc ambuteiaje. Noul sistem permite examinarea a trei candidaţi pe o rută fără a reveni la punctul de pornire.

În municipiul Chişinău, numărul rutelor de examinare la categoriile/subcategoriile B, BE, D1, D1E şi D au fost reduse de la zece la cinci. Lungimea unei rutei s-a mărit până la 21 km, faţă de aproape 8 cât era până acum, iar fiecărei persoane examinate îi revin câte 7 km. La fel, s-a micşorat şi numărul rutelor de examinare la categoriile/subcategoriile C1, C1E, C şi CE – de la  cinci la trei. Lungimea rutei s-a mărit de la 8 la 24 de km, fiecărei persoane examinate revenindu-i câte 8 km.

În municipiul Bălţi, la categoriile/subcategoriile B, BE, D1, D1E şi D, au fost modificate rutele de examinare nr. 5 şi 6. Concomitent, a fost aprobată o rută nouă, nr. 9. Lungimea traseelor a crescut de la 7,5 km la 9,5 km. Pe fiecare rută va fi examinat câte un singur candidat. La categoriile/subcategoriile C1, C1E, C şi CE sunt aprobate patru rute de examinare. Lungimea lor variază între 10 şi 19 km şi prevede examinarea uneia sau a două persoane, în dependenţă de lungimea rutei.

Selecţia rutelor pentru fiecare candidat examinat în parte se efectuează aleatoriu, printr-un sistem automatizat. Înainte de susţinerea probei practice, în scopul acomodării cu vehiculul utilizat în procesul de examinare, candidatului i se oferă posibilitatea de a parcurge o distanţă de până la 100 de metri, care nu se include în procedura de evaluare.