Raportul Ministerului Sănătăţii: La spitalul „Valentin Ignatenco“ nu sunt utilizate dispozitive neconforme
0Experţii Ministerului Sănătăţii care au anchetat situaţia bormaşinilor industriale de la Spitalul Municipal de copii „Valentin Ignatenco“ dau vina pe administraţia spitalului şi pe medici că au fost folosite echipamente nesterile în sălile de chirurgie şi subliniază că utilizarea vreunei bormaşini non-medicale nu a fost „indicată“.
Ministerul Sănătăţii nu a emis niciun fel de sancţiuni în scandalul „bormaşinilor industriale“ de la Spitalul Municipal de copii „Valentin Ignatenco“. Potrivit unui comunicat de presă emis astăzi, specialiştii ministerului au depistat doar că medicii s-au abătut de la protocoalele de tratament şi că ar fi lăsat o infirmieră să opereze în blocul chirurgical. Totodată, trimişii Ministerului Sănătăţii au mai notat că medicii nu au avut acordul rudelor pacientului pentru filmarea şi plasarea pe reţelele de socializare a clipului din sala de operaţie.
Membrii Comisiei Traumatologie şi Ortopedie a Ministerului Sănătăţii au subliniat că abaterile cele mai grave comise de personalul medical de la „Ignatenco“ constau în folosirea dispozitivelor medicale nesterile şi că responsabili de acest lucru sunt conducerea spitalului şi chirurgii.
„Rezultatele investigaţiei demonstrează că faptele relatate în reportajele mass-media reprezintă consecinţele unui conflict intern pe care administraţia spitalului nu a fost capabilă să-l soluţioneze. Concomitent, comisia a constatat că serviciile traumatologice în cadrul spitalului se asigură în conformitate cu cerinţele Programului Unic al Asigurării Obligatorii de Asistenţă Medicală, cele două secţii sunt dotate cu echipament necesar pentru efectuarea operaţiilor, intervenţia chirurgicală putea fi executată cu acelaşi succes utilizându-se unul din cele trei dispozitive conforme care la moment erau în dotarea blocului operator, iar utilizarea dispozitivului neconform nu a fost indicată“, se mai arată în comunicat.
Contrar constatărilor oficialilor de la minister, ieri, reporterii „Adevărul“ au descoperit că la spitalul „Valentin Ignatenco“ chirurgii încă se mai folosesc un burghiu non-medical în sălile de operaţie. „Ne-au luat burghiele din spital şi ne-au adus un altul în loc. Acum lucrăm cu o bormaşină de uz casnic ce are o viteză mică, de 600 de rotaţii pe minut, şi nu poate fi sterilizată. Nu ştim cine a adus-o. Chiar luni am operat cu ea un copil de patru ani, la cot“, a recunoscut şeful Secţiei Traumatologie, chirurgul Grigori Rusanovschi.
Medicul a mai spus că, deşi spitalul a primit în urmă cu o săptămână un aparat special pentru intervenţiile chirurgicale, conducerea instituţiei insistă să ţină dispozitivul în cutie, până la venirea unui tehnician care să le explice doctorilor cum să-l folosească.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, un film cu trei medici care operau mâna unui copil cu bormaşina industrială şi un cleşte de scos cuie a scandalizat opinia publică din Moldova.
În imaginile care au făcut deja înconjurul lumii se vede cum medicii introduc un cap de burghiu între degetele de la mâna dreaptă a copilului, cu bormaşina. Şeful Secţiei Traumatologie, Grigori Rusanovschi, a susţinut că i-a solicitat de mai multe ori directorului spitalului să cumpere echipamentele necesare pentru prelucrarea oaselor, însă nu a primit niciun răspuns. Acesta a mai menţionat că dacă nu primeşte aparatură specială, nu va mai opera decât cazurile de urgenţă.
De celaltă parte, administraţia spitalului afirmă că au fost achiziţionate burghiuri speciale, însă chirurgii refuză să le utilizeze. „Le-am cerut medicilor explicaţii, pentru că au filmat operaţia şi au încălcat regulamentul intern, au folosit instrumente care nu sunt în dotarea blocului de operaţii şi au minţit că folosesc tije reutilizate. Imaginile au fost făcute publice pentru a face scandal. În acest an s-a cumpărat echipament nou pentru traumatologie, pe care nu vor însă să-l folosească“, a replicat directorul instituţiei, Nicolae Starciuc.