Preşedintele Nicolae Timofti a recunoscut implicarea sa în condamnarea disidentului Gheorghe David

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului, Nicolae Timofti, a recunoscut că el a fost judecătorul care l-a trimis la tratament psihiatric forţat pe Gheorghe David în 1987. „Preşedintele regretă acel episod şi că va da explicaţii publice mai târziu", a declarat Europei Libere Vlad Ţurcanu, purtător de cuvânt al preşedinţiei de la Chişinău.

Actualul preşedinte al Republucii Moldova Nicolae Timofti îl găsea vinovat, într-o decizie emisă la 12 ianuarie 1987, pe Gheorghe David de „propagandă sistematică, în scris şi oral, a ideilor cu caracter naţionalist, urmărind scopul de a provoca duşmănie naţională faţă de persoanele de naţionalitate rusă, de a discredita politica naţională leninistă a PCUS”. 

Lui David i s-a mai imputat că ar fi „răspândit născociri vădit false care compromit orânduirea sovietică”. se mai spune în decizia publicată în facsimil de ziarul „Panorama”.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice, Gheorghe David a cerut compensaţii în Republica Moldova pentru condamnarea din epoca sovietică. Dar a fost internat iarăşi la psihiatrie, pentru 25 de zile, în aprilie 2005. După eliberare, s-a plâns, în acelaşi an, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Gheorghe David a decedat în 2007, iar dosarul la CEDO a fost preluat de sora lui, Maria Vulpe, care a obţinut câştig de cauză şi o compensaţie de 4.000 de euro în 2008. Republica Moldova a fost condamnată pentru îngrădirea libertăţii şi securităţii.

Maria Vulpe, care locuieşte în satul Pepeni, raionul Sângerei, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă, că nu a ştiut că judecătorul care l-a condamnat pe fratele său în epoca sovietică e una şi aceeaşi persoană cu actualul preşedinte al Republicii Moldova.

„Şi acum ce să-i fac eu omului? De ce să-l caut pe omul acesta vinovat că eu nici nu îl ştiu? Am fost la judecată, dar eu ce credeţi că ştiu cine a fost judecătorul, atâţia ani în urmă? Timofti am văzut, dar ce, eu ştiam care şi cine era? Ar fi fost el, dar acum Dumnezeul să-l ierte. Dumnezeu că cei care l-au distrus. El a fost fratele cel mai mic. De la doi ani l-am crescut, am căzut atunci pe foame, pe nevoie, numai Dumnezeu ştie prin ce am trecut. Şi până la urmă l-au distrus. Că nu era comunist, dar român. L-au luat la judecată, l-au distrus cu tablete, cu nebunii, cu bătăi, cine ştie ce a tras el acolo. Acum toţi sunt români, dar el era considerat atunci bandit. L-au dus la Dnepropetrovsk şi l-au calicit, l-au distrus. A ieşit la pensie cu 250 de lei, măcar nu le este ruşine“, a declarat sora disidentului.

Gheorghe David a decedat în 2007, la două decenii de la trimiterea sa forţată la spitalul de psihiatrie „de tip special”, la Dnepropetrovsk, în Ucraina.