Opt state europene susțin Chișinăul în lupta cu atacurile hibride ruse înainte de referendumul pro-UE
0Statele din formatul Nordic-Baltic 8 și Chișinăul au semnat un memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul consolidării capacității instituționale între MAE moldovean și Ministerele Afacerilor Externe din cele opt state. Actul are scopul de a ajuta țara să facă față atacurilor hibride ale Kremlinului care s-au intensificat în preajma plebiscitului pro-UE.
Semnarea memorandumului de înțelegere a avut loc la Chișinău, unde s-au reunit miniștrii de Externe ai țărilor din formatul Nordic-Baltic 8, adică Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia. Reuniunea a avut loc cu cinci zile înainte de referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și alegerile prezidențiale.
„Statele NB8 ne servesc drept exemplu pentru dezvoltarea democratică și transformarea într-un stat modern, cu instituții funcționale și justiție echitabilă. Vizita reprezintă un semnal de solidaritate și sprijin din partea țărilor baltice și nordice pentru Republica Moldova pe drumul european”, a declarat ministrul Afacerilor Externe și vicepremierul moldovean, Mihai Popșoi.
Finlanda, hărțuită de Rusia
Șefii diplomațiilor europene au dat asigurări că țările pe care le reprezintă susțin Chișinăul care este ținta războiului hibrid lansat de Kremlin și care s-a intensificat odată cu anunțul privind organizarea referendumului republican constituțional.
„Avem o frontieră lungă cu Rusia și am fost expuși presiunilor și hărțuirilor rusești timp de multe decenii. Dar, fiind membri ai acestei mari familii europene, alături de prieteni și parteneri de încredere, simțim un sprijin puternic. Aveți în față un referendum de o importanță critică. Modul în care cetățenii Republicii Moldova vor vota este o decizie suverană, care aparține doar lor, nu este treaba nici a Rusiei, nici a altor actori externi. Noi suntem aici pentru a sprijini Republica Moldova în a-și urma calea democratică, oricare ar fi aceasta”, a afirmat Pasi Rajala, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al Finlandei.
,,Din cauza situației geopolitice actuale, este important ca nicio țară să nu fie lăsată în afara acestui "club" al securității și cooperării. Acest lucru este vital mai ales pentru țările mici, cum este și țara mea de origine Islanda. Amplasarea noastră geopolitică face ca apartenența la această familie să fie și mai importantă. Ne bucurăm că putem împărtăși cu voi experiența noastră de 30 de ani de succes și suntem aici să vă sprijinim pe acest drum”, a spus Martin Eyjólfsson, secretar de stat al ministerului Afacerilor Axterne al Islandei.
„Moldova va lua o decizie istorică, o decizie în cadrul referendumului care, evident, aparține în totalitate poporului moldovean. Sperăm ca cât mai mulți cetățeni să-și exercite dreptul de vot. Țările nordice și baltice sprijină ferm dreptul tuturor cetățenilor de a-și face alegerea liberă și independentă, bazată pe fapte, nu pe temeri. Și, în calitate de prieteni ai Moldovei, ne dorim să vedem Moldova reușind”, a adăugat Torbjörn Sohlström, director general pentru afaceri euro-atlantice și politici de securitate în cadrul MAE al Suediei.
Totodată, oficialii europeni au remarcat progresele înregistrate de Republica Moldova în contextul aspirațiilor sale de aderare la UE.
„Cred cu tărie că cea mai bună alegere pentru voi este să continuați pe acest parcurs european. Dacă aceasta va fi opțiunea cetățenilor Republicii Moldova, va fi o decizie absolut democratică, iar noi vom continua să vă sprijinim pe termen lung. Aceasta va fi o alegere benefică nu doar pentru Moldova, ci pentru întreaga Europă”, a conchis Espen Barth Eide, ministrul afacerilor externe al Norvegiei.
Nordic-Baltic 8 (NB8) reprezintă un format de cooperare regională pe subiecte regionale și internaționale.
Vizita șefului Comisiei Europene
Cei opt miniștri din cadrul UE au efectuat vizita în Republica Moldova după ce, acum cinci zile, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat țara, anunțând asistență financiară de 1,8 miliarde de euro, dintre care 1,5 miliarde de euro vor fi oferite sub formă de credite în condiții preferențiale. Banii, care vor ajunge în următorii trei ani, vor fi investiți în școli, spitale și infrastructură, ceea ce va determina o îmbunătățire a calității vieții, potrivit oficialului european.
La rândul său, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut să mulțumească pentru noul ajutor, denumit ,,Planul de Creștere Economică, care este nu doar un program de investiții, dar este și un simbol al încrederii al Uniunii Europene în potențialul nostru de transformare și de dezvoltare”.
Iar premierul Dorin Recean a menționat că acesta ,,este cel mai mare pachet de ajutor financiar oferit Moldovei de către UE de la obținerea independenței încoace”.
În luna iunie a acestui an, Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova în cadrul conferinței interguvernamentale desfășurate la Luxemburg, decizia fiind luată la puțin peste doi ani de la acordarea statutului de țară candidată la Uniune.