Numărul de transplanturi a ajuns la o sută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat de 60 de ani, care suferea de insuficienţă renală, a beneficiat de un transplant de rinichi de la un donator aflat în moarte cerebrală. Cu acest caz, numărul de transplanturi în Republica Moldova a ajuns la o sută, transmite IPN.

Pacientul a fost dependent de aparatul de dializă timp de un an. Cu trei luni în urmă a fost inclus în lista de aşteptare. „Sunt fericit! Am avut noroc. Mulţumesc acelei familii care a acceptat să cedeze organele rudei aflate în moarte cerebrală. Mulţumesc doctorilor care au luptat pentru viaţa mea”, a spus bărbatul, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Ministra Ruxanda Glavan a spus că transplantul cu numărul o sută este un mare succes pentru sistemul de sănătate. Potrivit ei, aceasta demonstrează că serviciul de transplant este eficient. „Vom avea grijă ca acţiunile planificate în noul program naţional de transplant să fie realizate în termenele stabilite. Dorim ca în fiecare an să fie efectuate câte 50 de transplanturi de rinichi şi 20 de ficat, aşa cum prevede noul program”, a mai spus Ruxanda Glavan.

De la începutul relansării transplantului de rinichi, în anul 2011, au fost efectuate 66 de intervenţii. Autorităţile planifică să majoreze numărul de transplanturi renale cu 60 la sută până în 2021. „42 de pacienţi au fost salvaţi datorită faptului că mai multe familii au donat organele rudelor diagnosticate cu moarte cerebrală”, a menţionat profesorul Adrian Tănase.

În 2013, a fost efectuat primul transplant de ficat. Iar un an mai târziu, în premieră, medicii au reuşit să transplanteze un ficat de la un donator în moarte cerebrală. Până în prezent, au fost realizate 34 de transplanturi de ficat, dintre care 24 de la donatori în moarte cerebrală. Iar până în 2021, rata acestor intervenţii urmează să crească cu 45 la sută.

Programului Naţional de Transplant pentru anii 2017 – 2021 a fost aprobat de Guvern, în luna martie anul acesta. Pentru implementarea acţiunilor planificate vor fi necesare aproape 420 de milioane de lei.