Numărul de animale înregistrat în Moldova a scăzut cu o treime în ultimii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă

Republica Moldova are un număr de aproape 2 milioane de animale. Potrivit datelor Centrului Informaţional Agricol, care a răspuns la o solicitare a Agenţiei de presă IPN, la data de 31 decembrie, în Registrul de Stat al Animalelor erau înregistrate peste 800 de mii de ovine, peste 550 de mii de porcine, bovine – aproape 300 de mii, caprine – aproape 250 de mii. La evidenţă mai sunt aproape 45 de mii de cabaline şi peste două mii de asini.

În ultimii ani, numărul de animale înregistrat a scăzut cu aproape o treime. În 2015, la evidenţă erau peste cinci milioane şi jumătate de animale. La sfârşitul anului 2016, numărul a scăzut până la puţin peste două milioane, iar în 2017 – sub două milioane.

Situaţia este explicată de către Centrul Informaţional Agricol prin faptul că în acea perioadă se efectua doar înregistrarea animalelor, nu erau fixate însă şi cazurile de vindere, sacrificare sau moarte a animalului. 

De atunci, au fost desfăşurate mai multe campanii de informare a deţinătorilor de animale despre necesitatea de a informa operatorul naţional despre circuitul animalelor deţinute şi ce s-a întâmplat cu animalul după ce a fost înregistrat.

Cele mai multe animale sunt în gestiunea persoanelor fizice, peste un milion şi jumătate. În gospodăriile agricole sunt înregistrate aproape 400 de mii. Cele mai multe animale sunt crescute în partea de sud a ţării, urmată de zona de nord şi cea de centru.