Nicu Popescu: În relaţiile moldo-ungare vom intensifica diplomaţia economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Suntem ferm dispuşi să intensificăm diplomaţia economică. Sunteţi un exemplu pentru regiune şi prin această prismă am avut un schimb de păreri şi de informaţii a modului cum Ungaria organizează aceste activităţi de atragere a investiţiilor, de promovare a exporturilor. Este o direcţie în care şi diplomaţia Republicii Moldova vrea să evolueze şi să o dezvolte”.

Declaraţia a fost făcută vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe şi integrării europene, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu omologul său maghiar, Péter Szijjártó, transmite IPN.

În cadrul vizitei de lucru la Budapesta, şeful diplomaţiei moldoveneşti şi omologul său ungar au semnat un acord de cooperare între Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului al Ungariei şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova privind programul de cooperare pe anii 2022-2023.

Pentru Republica Moldova este important să păstreze o relaţie foarte bună cu Ungaria, cum a fost şi până acum, cu proiecte care să aducă beneficii concrete cetăţenilor. „Întotdeauna am apreciat sprijinul Ungariei pentru procesul de reforme din Republica Moldova, pentru consolidarea democraţiei şi pentru parcursul nostru european, pentru dorinţa noastră de aderare la Uniunea Europeană şi Ungaria întotdeauna ne-a sprijinit în acest demers”, a menţionat Nicu Popescu.

Republica Moldova este interesată în proiectul celor trei mări „Republica Moldova vrea să fie cât mai ancorată, cât mai conectată la toate iniţiativele din zona central-europeană, ceea ce ne va permite să ancorăm mai ferm ţara noastră în spaţiul european”, a specificat Nicu Popescu.

În Republica Moldova activează mai multe companii ungare, în domeniul financiar-bancar, în cel farmaceutic şi în altele. „Speranţa noastră este să putem dezvolta noi legături economice”, a adăugat Nicu Popescu.

Cei doi oficiali au mai comunicat că Ungaria va oferi 40 de burse pentru studenţi din Republica Moldova.

Ungaria a fost unul dintre primele state care au recunoscut independenţa Republicii Moldova. Ca răspuns la eforturile de combatere a pandemiei, Ungaria a oferit Moldovei 20 de aparate de ventilaţie pentru necesităţile pacienţilor cu COVID-19, prin mecanismul de răspuns urgent la dezastre a NATO.