Moldoveanul Viorel Iordăchescu este lider la Moscow Open

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi jucători moldoveni de şah figurează în clasamentul liderilor ediţiei a zecea a Cupei-Open a Federaţiei Ruse la şah, categoria seniori.

La turneul care este numit şi Moscow Open participă circa 1500 de jucători, majoritatea din Rusia. Este de remarcat că ţara noastră este reprezentată de cinci sportivi, inclusiv trei care evoluează în categoria seniori. La masculin sunt prezenţi marii maeştri internaţionali Viorel Iordăchescu şi Dumitru Svetuşchin, care se află în top-15 după cinci runde disputate. În proba similară feminină suntem prezenţi cu Diana Baciu, campioană europeană en-titre de juniori. Iar la categoria amatori de şah, Moldova îi are în calitate de participanţi pe Sergiu Şolcănean şi Sergiu Bejan.

La Moscow Open participă, însă, şi câţiva şahişti moldoveni, care reprezintă alte state. În turneul senioarelor au intrat în lupte pentru premii „rusoaicele" Alina Bivol şi Maria Butuc, iar în categoria studenţilor - mari maeştri (feminin) este inclusă şi reprezentanta României, Irina Bulmaga.

După cinci runde disputate, cea mai bună evoluţie din lotul tricolorilor o are experimentatul jucător Viorel Iordăchescu care este lider în turneul masculin. El i-a învins pe Gor Glidjain şi Artur Gabrielean (ambii din Rusia), Rustam Huşutdinov (Kazahstan) şi Geller Jakov (Bulgaria), fiind unicul jucător cu număr maxim de puncte. Cu 3,5 puncte acumulate, pe locul 11 se clasa conaţionalul lui Viorel, Dumitru Svetuşchin. Unica jumătate de punct el a pierdut-o după remiza din debutul competiţiei cu rusul Ivan Denisov.În runda a şasea sunt programate şi două meciuri ale moldovenilor: Viorel Iordăchescu - Igor Lîsîi şi Dmitri Kokarev -Dumitru Svetuşchin.

Deşi are un coeficient ELO ridicat (2206) , junioara Diana Baciu se descurcă mai greu la un turneu de seniori. Ea a obţinut o victorie în prima rundă, cu Marina Kaydanovici, iar în al treilea meci a trecut de Aleksandra Batrak. 

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Firea și-a depus candidatura la PMB însoțită de Ciolacu. Ce mesaj a avut pe tricou și ce i-a transmis lui Piedone
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Dubai va continua planul de extindere a aeroportului Al Maktoum în valoare de 35 de miliarde de dolari
Timișoara strălucește în Duminica Floriilor. Explozie de culoare și parfum în oraș FOTO VIDEO
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de răposata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Consecințele hrănirii urșilor la marginea drumului. Șeful Salvamont Argeș: „Nu-ți bate joc de el încurajându-i cerșitul!”
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Elev răpit de pe stradă, imobilizat pe bancheta din spate a unei mașini și amenințat. Totul a pornit de la o fată
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani