Ministrul moldovean al Energiei, întrevedere în Rusia cu șeful Gazprom. Reacția formațiunii puterii de la Chișinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întrevedere cu președintele Gazprom, Alexei Miller, la Sankt-Petersburg, cei doi discutând, printre altele despre livrările de gaz pentru regiunea separatistă Transnistria, începând cu 1 ianuarie 2025.

Victor Parlicov a avut o întrevedere cu Alexei Miller. FOTO: Facebook

UPDATE Vicepremierul moldovean Oleg Serebrian avertizează că întreruperea livrărilor de gaze în regiunea separatistă Transnistria ar cauza o catastrofă umanitară. 

„Nu este vorba doar de regiunea transnistreană, este vorba şi de localităţi din perimetrul controlat de Chişinău, care ar fi afectate de un astfel de scenariu. Circa 30 de mii de locuitori consumatori şi de pe malul drept sunt conectaţi la acea reţea de distribuire a gazelor – Varniţa, Copanca, practic întreg raionul Dubăsari. Însă, dincolo de toate este vorba de oamenii care locuiesc în regiunea transnistreană, mare parte cetăţeni ai Republicii Moldova. Fireşte că o astfel de situaţie de întrerupere a livrărilor de gaze ar fi nu pur şi simplu o criză, îndrăznesc să spun că de fapt ar fi o catastrofă umanitară. Asta pentru că ar duce şi la o prăbuşire a sistemului economic de livrare a energiei electrice, ar fi afectate zeci de mii de familii de pe malul stâng al Nistrului, dar şi de pe malul drept”, a declarat demnitarul moldovean. 

Știrea inițială

Ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, și președintele Gazprom, Alexei Miller, au discutat despre livrările de gaze pentru Transnistria, având în vedere că regiunea prorusă ar putea să nu mai fie aprovizionată cu resurse energetice ruse după încheierea contractului pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina în data de 1 ianuarie 2025.

,,Părțile au discutat despre livrările de gaze naturale în Republica Moldova (în regiunea transnistreană) în baza contractului existent după 1 ianuarie, în special în cazul în care tranzitul prin Ucraina este întrerupt”, anunță responsabilii Ministerului Energiei. 

În marja aceleași întrevederi, s-a discutat despre ,,soluționarea datoriei Moldovagaz față de Gazprom. În acest context, părțile au convenit că vor relua consultările pe această chestiune.

În cadrul întrevederii, au fost prezentați membrii Consiliului de Administrației ai SA Moldovagaz, propuși de Ministerul Energiei. Aceștia sunt Dorin Junghietu pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație, Vadim Ceban pentru funcția de vicepreședinte, Eduard Calancea și Radu Mandraburca, pentru funcțiile de membru al Consiliului de Administrație. În viitorul apropiat, candidaturile respective vor fi supuse procedurii repetate de votare”, adaugă reprezentanții ministerului de resort. 

Comentariul lui Igor Grosu 

Întrevederea, la inițiativa părții ruse, a stârnit indignarea societății, care susține că discuțiile cu Gazprom contravin afirmațiilor Chișinăului potrivit cărora țara este ,,mult mai independentă de gazele rusești”. Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul formațiunii aflate la putere, susține însă că aceste discuții sunt necesare, reiterând că cetățenii din Transnistria riscă să rămână fără gaze, iar Chișinăul fără lumină.

„Noi trebuie să comunicăm și dacă cineva își face impresia că nimeni în lumea asta, alte case mai mari, nu comunică, vin să vă informez – comunică și americanii, și englezii, și francezii, și ucrainenii – comunică cu Federația Rusă și trebuie să comunice și moldovenii. De ce? Pentru că avem vreo 300 de mii de cetățeni pe malul stâng, avem data limită 1 ianuarie 2025 după care noi nu avem o claritate, va fi permis tranzitul gazului prin Ucraina din Federația Rusă care să ajungă pe malul stâng al Nistrului. Acolo sunt 300 de mii de oameni - aceștia sunt maturi, bătrâni, copii, întreprinderi care se încălzesc, consumă electricitate, noi consumăm electricitate de la întreprinderea care produce pe baze de gaze și e corect a fost să meargă Victor Parlicov și să spună subiectul, datoriile, pe tranzit – spuneți-ne care sunt discuțiile cu partea ucraineană, că discutăm și noi dacă este o problemă cu acest traseu, care este alt traseu prin care voi Gazprom sunteți gata să furnizați gaze naturale pe acest teritoriu. Sunt o serie de subiecte ce trebuie discutate, nu poți să te irijezi, să stai acasă și să spui că nu mă interesează, iată la momentul când rezolvăm problema transnistreană. Scuzați că spun, dar asta este populism, iar cu populism nu te încălzești iarna”, a declarat Igor Grosu în cadrul unei emisiuni a TVR Moldova.

Planul Chișinăului

Între timp, Ministerul Energiei, condus de Victor Parlicov, a elaborat un plan de măsuri pentru aprovizionarea cu gaze în Transnistria, măsuri care vor fi aplicate în cazul în care regiunea separatistă prorusă nu va mai fi aprovizionată cu gaz de la compania rusă Gazprom după încheierea contractului privind tranzitul livrărilor prin Ucraina.

Din decembrie 2022, malul drept al Nistrului nu mai folosește gaz rusesc, aprovizionându-se din sursele europene, datorită susținerii financiare din partea Uniunii Europene, printre care un credit de 300 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

În primăvara anului 2023, ministrul Energiei a declarat că Republica Moldova nu poate rezilia contractul de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom, acestea fiind utilizate pentru asigurarea energiei în regiunea separatistă Transnistria, pentru a evita o criză umanitară în zonă.