Ministru slovac: Bratislava sprijină calea reformelor democratice ale Chişinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Popescu şi Ivan Korcok, colaj foto

Între Moldova şi Slovacia există un sprijin reciproc în cadrul parteneriatului strategic, care se materializează în rezultate tangibile pentru cetăţeni, în proiecte valoroase, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu, cu după ce a discutat cu omologul său slovac, Ivan Korčok, principalele aspecte ale cooperării moldo-slovace, agenda europeană a Republicii Moldova, programele de asistenţă pentru dezvoltare, transmite IPN.

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu şeful diplomaţiei slovace, Nicu Popescu a reiterat că Parteneriatul Estic şi Zona de Liber Schimb cu UE sunt un succes pe care Republica Moldova ar dori să-l consolideze prin extinderea ariei de cooperare, „inclusiv în domeniul protecţiei mediului înconjurător, securităţii şi rezilienţei, digitalizării”, – idei expuse şi după întâlnirile cu reprezentanţii altor capitale europene. „Pentru noi, integrarea europeană este calea care poate fortifica democraţia, reformele, redresarea economică”, a subliniat şeful diplomaţiei de la Chişinău.

Nicu Popescu a apreciat că prezenta vizită este o mărturie a intensificării relaţiilor moldo-slovace. Aceluiaşi scop va servi şi apropiata vizită a preşedintei Maia Sandu la Bratislava. Se aşteaptă că dialogul politic va impulsiona relaţia comercial-economică între state, iar investiţiile slovace vor înviora peisajul economic al ţării.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti a mulţimut pentru proiectele slovace implementate în Moldova, adresate comunităţilor: echiparea anti-covid a unui număr de cinci spitale, asigurarea cu echipament special a unei case de copii din Ceadîr-Lunga, implementarea unui proiect de asigurare cu apă potabilă la Ialoveni etc.

La rândul său, Ivan Korčok a remarcat căldura cu care a fost primit la Chişinău, specificând că îi leagă o prietenie de ani de zile cu actualul ministru moldovean de externe. El a apreciat că numirea acestuia la timona diplomaţiei moldoveneşti este în beneficiul ţării.

Oficialul slovac a menţionat interesul ţării sale de a contribui la fortificarea Republicii Moldova, de a o vedea democratică şi prosperă în vecinătatea sa estică, fiind o ţară care „aduce veşti bune” în cadrul Parteneriatului Estic. El a exprimat sprijinul autorităţilor slovace pentru agenda de reforme a preşedintei Maia Sandu, guvernarea urmând să valorifice şansa unică de a readuce stabilitatea şi supremaţia legii în ţară.

Ministrul a enunţat sprijinul Bratislavei pentru rezolvarea paşnică  conflictului transnistrean. El a dat asigurări că Slovacia va continua să sprijine Republica Moldova atât în efortul ei extern de integrare europeană, a reformelor sistemice interne, cât şi prin proiecte concrete, adresate oamenilor, prin acţiuni de ajutorare şi solidaritate în combaterea pandemiei de COVID-19.

În context, ministrul a relatat că a transmis autorităţilor de la Chişinău un lot de 10 mii de teste rapide antigen.