Maeştrii pianului, Dan Grigore și Misha Katz vor cânta mâine pe scena de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul „Nopţile pianistice din Moldova - Marea Neagră" se va încheia cu un concert extraordinar la Sala cu Orgă. La pupitrul dirijoral al orchestrei se va afla celebrul Misha Katz, iar cunoscutul instrumentist Dan Grigore va susţine un recital de excepţie.

Renumiţi pentru show-urile care au ridicat mii de spectatori în picioare în întreaga lume, cei doi muzicieni promit să surprindă şi publicul de la Chişinău cu o seară de neuitat. „Dan Grigore este prima mea dragoste românească. Mă simt atât de bine în această ţară şi mă bucur că cei care vor veni la concert ne vor putea auzi interpretându-i pe Mozart, Beethoven sau, în premieră aici, pe Shumann. Nu ştiu de ce, dar cred că în viaţa anterioară m-am născut în Moldova", a spus, glumind, Misha Katz.

Şi maestrul Dan Grigore s-a arătat încântat să revină la Chişinău, după mai bine de 30 de ani. Invitat de dirijorul Katz, pentru a încheia un festival de o asemenea anvergură, pianistul de peste Prut a declarat că „a simţit ceva în inimă şi nu a putut refuza". „Eu şi Katz avem aceleaşi pretenţii în materie de parametrii în care trebuie să se desfăşoare un concert de excepţie. Mă simt emoţionat că suntem împreună la un spectacol atât de important. Întotdeauna când ne întâlnim să ne jucăm de-a muzica, ne iese ceva serios", a mărturisit Dan Grigore, cu aceeaşi notă de umor.

Cei doi muzicieni, care îşi zic „fraţi", spun că în scenă se află într-o „simbioză" şi se completează perfect datorită caracterelor total opuse. „Suntem chiar comici în concerte, pentru că Misha e un tip extraordinar de expansiv, se întoarce mereu spre mine să-mi dea o «intrare» importantă, iar eu stau foarte liniştit şi cânt", a recunoscut renumitul pianist. „E greu să-ţi găseşti pe cineva cu care să nu ai nevoie de cuvinte, în timpul unui spectacol", a completat Misha Katz.

Dan Grigore (68 de ani) este cunoscut de iubitorii de artă ca făcând parte din elita pianisticii internaţionale. Maestrul a concertat pe toate continentele, fiind, în acelaşi timp, profesor la Conservatorul din Bucureşti. Misha Katz este prim-dirijor al orchestrelor din Rusia, Belarus şi Ucraina, iar de câţiva ani este stabilit în Franţa, unde este director artistic al celor mai prestigioase festivaluri internaţionale.