Grâu mai scump, dar de calitate mai slabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ridicarea de la 1 iulie 2011 de către Rusia a embargoului la exportul de grâu a provocat o scădere cu circa 15% a preţului grâului pe piaţa Republicii Moldova, susţine Aliona Mandatii, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor de Cereale (Agrocer).

„Dacă până la 1 iulie preţul de export, în condiţii de livrare în port, era de circa 250 de dolari tona, în prezent acesta a coborât la 215 dolari, o scădere cu 14%", afirmă Aliona Mandatii. Preşedintele Agrocer precizează că preţul grâului furajer din recolta nouă constituie 2-2,1 lei pentru un kilogram, iar grâul alimentar costă 2,5 lei kilogramul. „Este un preţ bun, cu 75% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut", consideră Aliona Mandatii, care a mai spus că în urma ploilor calitatea cerealelor este mai slabă decât anul trecut.

Amintim că în 2010, în perioada iulie - august, preţul grâului a crescut de la 1,4 lei la circa 2,9 lei kilogramul, ca urmare a secetei şi incediilor masive din Rusia, care au compromis o mare parte din recolta de cereale.

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, spune că recolta de grâne va permite asigurarea securităţii alimentare a ţării. Conform datelor ministerului, în 2011, recolta va constitui 800 mii de tone. Din această cantitate, 40% va fi grâu alimentar, dacă vor fi condiţii favorabile la recoltare, precizează Victor Tozlovanu, şef-adjunct al Inspectoratului General Fito-Sanitar.