Gavrilița, întâlnire cu liderii PPE. Integrarea în UE și criza energetică, printre temele abordate

0
Publicat:

Premierul de la Chișinău s-a întâlnit la Bruxelles cu un grup de deputați din cadrul Partidului Popular European, întrevedere în timpul căreia s-a discutat, în special, despre integrarea Republicii Moldova în UE și despre sprijinul financiar pentru depășirea crizei energetice.

La Bruxelles, premierul de la Chișinău s-a întâlnit cu un grup de deputați PPE. FOTO: Gov.md

Șefa Cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, a declarat că, în urma războiului rus în Ucraina, dar și a multiplelor crize suprapuse, în Republica Moldova a crescut mult inflația, au dispărut unele piețe de desfacere și au fost întrerupte lanțurile logistice. 

„Moldova este victimă colaterală a agresiunii Rusiei în Ucraina. Ne confruntăm cu un război hibrid. În cazul energiei, practic toate riscurile s-au materializat, Gazprom a redus livrările de gaze, însă am reușit să ieșim din perioada rece mai puternici, cu stocuri de gaze, surse diversificate de energie și o susținere internațională fără precedent”, a spus premierul. 

În același timp, Natalia Gavrilița a menționat despre eforturile Guvernului privind stabilizarea economiei, dar și despre reformele în contextul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. 

La rândul său, vicepreședintele grupului PPE și președinte al Delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan, a dat asigurări ca țara vecină va avea sprijn în gestionarea crizei energetice, dar și în procesul său de integrare europeană. 

,,Sprijinim Republica Moldova în gestionarea crizei energetice și integrarea în Uniunea EuropeanăTocmai am încheiat o întâlnire în Parlamentul European cu prim-ministrul Natalia Gavrilița în care am vorbit despre două teme importante pentru cetățenii Republicii Moldova: integrarea în Uniunea Europeană și sprijinul financiar pentru depășirea crizei energetice.Ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova, i-am transmis că vom susține orice măsură de creștere a sprijinului european, financiar și tehnic, pentru Moldova. Republica Moldova este la fel de importantă ca Ucraina pentru Uniunea Europeană așa că tot ceea ce îi oferim Ucrainei trebuie să-i oferim și Republicii Moldova”, a declarat Siegfried Mureșan.

Premierul Natalia Gavrilița întreprinde în perioada 4-8 februarie o vizită de lucru la Bruxelles. Pe parcursul zilei de marți, prim-ministrul participă la cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova, eveniment la care țara este prezentă, în premieră, drept candidată la aderarea la Uniunea Europeană. 

Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană în vara anului trecut. Recent, Comisia Europeană a publicat a doua parte a opiniei privind nivelul de pregătire al țării pentru aderare, iar conform documentului are „un anumit nivel de pregătire” în cazul celor mai multe capitole ale acquis-ului comunitar, adică 17 la număr, iar în cazul a 12 nivelul este „începător”.