Drumul de ocolire a oraşului Vulcăneşti şi o parte a centurii oraşului Chişinău vor fi reabilitate cu sprijinul Belarusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, a semnat luni, 14 ianuarie, un Memorandum de înţelegere cu Societatea pe acţiuni deschisă „Compania de administrare a holdingului „Belavtodor”. Memorandumul de înţelegere este prima etapă în stabilirea relaţiilor contractuale între părţi pentru reabilitarea unor secţiuni de drumuri naţionale.

„O lună şi jumătate a trecut de la ultima noastră şedinţă, la care au fost discutate aspecte importante legate de dezvoltarea cooperării reciproce şi implementarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii rutiere. Tot în cadrul întâlnirii am invitat compania Belavtodor să participe la dezvoltarea infrastructurii drumurilor naţionale, având în vedere experienţa bogată a partenerilor belaruşi în construcţia de drumuri şi poduri. Iar acum suntem aici şi acesta este doar începutul cooperării noastre comune. Mulţumesc tuturor pentru munca depusă la elaborarea textului memorandumului”, a menţionat Chiril Gaburici.

La rândul său, directorul general al Companiei Belavtodor, Iurii Masiuk şi-a reiterat disponibilitatea şi interesul de a implementa proiecte comune de reabilitare şi construcţie a drumurilor şi a infrastructurii rutiere din Republica Moldova, precum posibilitatea dezvoltării reţelei Trans-Europene de Transport. „Îmi doresc ca aceste proiecte comune pe care le-am pornit să aducă noi oportunităţi pentru cetăţenii din ambele state. Pentru că infrastructura înseamnă dezvoltare şi creştere economică”, a declarat Iurii Masiuk.

Finanţarea programului este asigurată printr-un împrumut al Băncii de Dezvoltare a Republicii Belarus. Costul contractelor, suma şi termenii împrumutului vor fi determinate ca urmare a negocierilor tehnice şi financiare.

Porţiunile de drumuri care urmează a fi restabilite sunt următoarele:
- M1: „frontiera României - Leuşeni - Chişinău - Dubăsari” - (km 94 - km 103). Această secţiune este un drum existent (parte din şoseaua de ocolire a municipiului Chişinău) cu două benzi; în conformitate cu proiectul, se intenţionează extinderea la patru benzi şi construirea a trei noi intersecţii la diferite niveluri.

- M3: ocolirea Vulcăneşti. Proiectul prevede construcţia unui drum nou pentru asigurarea unui trafic fără obstacole în direcţia Chişinău-Giurgiuleşti şi este ultima secţiune în această direcţie.

- Elaborarea justificării tehnice şi economice şi a proiectului tehnic de reabilitare a secţiunii drumului M1 de la Chişinău la Leuşeni. Această secţiune a drumului face parte din Reţeaua transeuropeană de transport şi este una dintre principalele rute occidentale care leagă Republica Moldova de Uniunea Europeană.