Deţinătorii de patente au şansa ca, timp de o lună, să scape de datoriile pentru poliţa de asigurare medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce mai mulţi mici întreprinzători au fost daţi în judecată pentru că nu au cumpărat poliţe medicale timp de trei ani, aceştia au o şansă să scape de sancţiuni. Termenul de achitare a primelor a fost extins de la 31 martie, la 31 aprilie. Dacă, până atunci vor procura poliţa de asigurare medicală pentru 2011, vor fi scutiţi de restanţele pentru anii precedenţi.

Mircea Buga, directorul general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină spune că toţi cei 300 de patentari, care au fost acţionaţi în judecată pentru neachitarea preţului poliţei de asigurare obligatorii în perioada 2008-2010, vor fi absolviţi de sancţiuni.

Pentru aceasta ei trebuie să depună o cerere la agenţia teritorială a CNAM, care îi va ajuta să fie încetate procedurele de încasare cu forţa a banilor.
De sancţiuni vor fi absolviţi şi deţinătorii de terenuri agricole, care au termen până la 31 octombrie să achite prima.


„Este o măsură de încurajare a acestor categorii ca, pe viitor, să se încadreze în sistemul asigurărilor medicale obligatorii. Am lărgit termenul pentru agricultori, din martie până la sfârşitul lui octombrie, pentru că toamna, după strângerea roadei, agricultorii au mai mulţi bani", a declarat Buga.
În urma anulării datoriilor, CNAM va pierde 3, 6 milioane de lei. În Republica Moldova există 16.000 de mici întreprinzători. Ei beneficiază de o reducere de 50 la sută din sumă, pe când proprietarii de loturi agricole, au parte de un discount de 75% (693 lei).