De mâine, moldovenii cu problemele de somn vor fi trataţi la primul Centru de Somnologie din Moldova
0Oamenii care adorm greu sau cărora li se opreşte respiraţia în somn vor fi vindecaţi într-un centru special, care va fi inaugurat vineri, la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie din Chişinău.
Şase din zece moldoveni care sforăie riscă să nu mai poată respira, pe intervale scurte de timp. Acest lucru poate duce la moartea subită în somn, infarct miocardic, accident vascular cerebral sau diferite maladii ale creierului. Vestea bună este că vineri, la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie din Chişinău va fi inaugurat primul centru de somnologie din ţară, unde te poţi trata de această problemă.
„La pacienţii cu apnee, mucoasa laringelui obstrucţionează căile respiratorii. Din această cauză apare sforăitul. Dacă obstrucţia e mai pronunţată, pacientul inspiră cu ajutorul cutiei toracice, dar aerul nu pătrunde în plămâni. Acest fenoment se corectează cu un aparat special, care menţine constant fluxul de aer în organism“, explică directorul Institutului, Ion Moldovanu.
Analize în lumea viselor
Potrivit unor estimări, zeci de mii de moldoveni au nevoie să fie consultaţi de specialiştii în somnologie, din cauza insomniilor, a stărilor de somnolenţă care apar în timpul zilei şi a problemelor respiratorii pe care le dezvoltă atunci când dorm. Pacienţii vor fi consultaţi la centru sau vor purta acasă, noaptea, un dispozitiv care le va monitoriza starea.
40.000 de moldoveni au nevoie de o consultaţie la centrul de somnologie, relevă un studiu făcut de specialiştii de la Instititul de Neurologie.
„Sunt anumite maladii care se manifestă doar în timpul somnului, cum sunt formele nocturne de epilepsie. Problema cea mai mare rămâne apneea. Chiar luni am descoperit un pacient care a rămas trei minute fără respiraţie în timp ce dormea. E foarte periculos“, a mai spus Moldovanu, adăugând că pentru înfiinţarea noului centru spitalul n-a plătit nimic, aparatura fiind oferită de o companie din România.
„Stresul este unul dintre principalele motive pentru care dezvoltăm tulburări de somn. Din cauza lor, pot apărea disfuncţii la nivel cardiovascular şi cerebral. De-acum, oamenii pot fi trataţi medicamentos şi chirurgical, astfel încât să poată avea un somn liniştit“, susţine şi Mihai Magdei, fost ministru al Sănătăţii.
O parte din tratamentele oferite de noul centru vor fi incluse în programul unic acordat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM). „Centrul nu va funcţiona ca o un obiectiv separat. Din fondurile alocate Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie, vor fi suportate şi cheltuielile pentru beneficiarii noului departament“, precizează Elena Drăguţan, de la biroul de presă al CNAM.