Curtea de Apel a menţinut pedeapsa de 9 ani de închisoare pentru Vlad Filat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă

Curtea de Apel Chişinău a menţinut decizia Judecătoriei Buiucani care l-a condamnat pe fostul premier Vlad Filat la nouă ani de închisoare. Avocaţii au declarat că nu sunt de acord cu decizia magistraţilor şi o vor contesta la Curtea Supremă de Justiţie, transmite IPN.

Avocatul Igor Popa a declarat, după şedinţă, că magistraţii au acceptat apelul avocaţilor în ceea ce ţine de partea confiscării speciale a bunurilor. Judecătorii vor pronunţa decizia deplină pe 9 decembrie. „Noi considerăm că în şedinţa Curţii de Apel magistraţii nu au intrat pe deplin în esenţa acestor materiale. Credem că această sentinţă este ilegală”, a menţionat avocatul.

De asemenea, avocatul a menţionat că judecătorii au pronunţat o încheiere interlocutorie, prin care a fost pedepsit şeful Penitenciarului nr. 13 pentru încălcarea drepturilor lui Vlad Filat. „Şeful de la penitenciar a fost pedepsit cu o amendă de 500 de lei pentru faptul că a încălcat dreptul lui Filat la convorbiri telefonice, vizite ale rudelor şi întâlniri cu avocaţii. De mai multe ori şeful penitenciarului a încălcat aceste drepturi”, a spus Igor Popa.

În cadrul şedinţei a luat cuvânt şi Vlad Filat, care potrivit avocatului, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de cum se face justiţie în Moldova, a declarat că dosarul lui este politic, fabricat. „Vlad Filat nu îşi recunoaşte vinovăţia şi a spus că toate aşa-zisele probe au fost fabricate pentru a pune pe umerii săi toate relele care s-au întâmplat în sistemul bancar din Moldova”, a declarat Igor Popa.

Totodată, avocatul a menţionat că va publica întregul dosar al fostului premier, care va deveni un obiect de studiu atât pentru instituţiile internaţionale, cât şi pentru studenţii de la facultăţile de drept.