Condiţiile în care BERD şi BEI vor finanţa gazoductul Ungheni-Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dimitri Gvindadze, şeful Oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a declarat că, dacă Guvernul va realiza toate angajamentele asumate, BERD şi BEI vor semna până la finele acestui an acordul de finanţare a gazoductului Ungheni-Chişinău în valoare de circa 90 de milioane de euro. Premierul Pavel Filip a avut vineri, 20 mai, o întrevedere cu noul şef al Oficiului BERD din Republica Moldova, Dimitri Gvindadze.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, oficialii au discutat despre rezultatele cooperării cu echipa locală a BERD, programele investiţionale din sectorul energetic, al mediului de afaceri, al infrastructurii drumurilor, sistemelor de apeducte şi canalizare, precum şi despre perspectiva iniţierii unor proiecte noi. În context, Pavel Filip a subliniat că programele derulate vin să răspundă necesităţilor mediului de afaceri şi cetăţenilor, totodată susţinând politicile Guvernului în aceste domenii.

De asemenea, premierul s-a referit la utilitatea suportului acordat de BERD în consolidarea Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, menţionând că acesta reprezintă o platformă importantă de discuţii cu mediul de afaceri în identificarea problemelor şi a soluţiilor de depăşire a acestora. „Aveţi toată deschiderea noastră şi sunt sigur că vom avea parte de mai multe proiecte investiţionale, iar Guvernul va acorda tot sprijinul în eliminarea eventualelor dificultăţi în acest sens”, a conchis Pavel Filip.

La rândul său, Dimitri Gvindadze a declarat că Banca va susţine reformele iniţiate de Guvern pentru stabilizarea situaţiei macro-economice prin acordarea suportului consultativ, a asistenţei tehnice în elaborarea politicilor şi fortificarea capacităţilor Guvernului Republicii Moldova în realizarea reformelor.

În ceea ce priveşte implementarea proiectului de interconexiune a liniilor electrice pe segmentul Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău cu un buget total de 140 de milioane de euro, directorul BERD a confirmat intenţia de a oferi 60 de milioane.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare derulează actualmente în Moldova 48 de proiecte în valoare de 0,5 miliarde de euro.