CNA şi Procuratura Generală, asistate de un fost procuror DNA. Cât timp se va afla expertul la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie de la Chişinău vor fi asistate de către procurorul român Mariana Alexandru. Aceasta este expert în domeniul criminalităţii economico-financiare având o vastă experienţă în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România.

Mariana Alexandru a fost prezentată, marţi, conducerii Centrului Naţional Anticorupţie şi Procuraturii Generale. Expertul a fost selectat de Delegaţia Uniunii Europene pentru a oferi asistenţă în domeniul investigării infracţiunilor economico-financiare. Despre vizita procurorului român la Chişinău a anunţat, săptămâna trecută, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Potrivit acestuia, procurorul român va analiza şi revizui dosare la care lucrează instituţiile responsabile de lupta împotriva corupţiei din Republica Moldova. Totuşi, rolul final se va rezuma la a veni cu recomandări „pentru o luptă mai eficientă cu corupţia”.

Potrivit unui comunicat al CNA, misiunea procurorului Mariana Alexandru începe din data de 15 septembrie curent şi va consta în organizarea unor ample deliberări cu beneficiarii proiectului, Procuratura şi CNA, în vederea aplicării celor mai bune practici din legislaţia internaţională. CNA a precizat pentru Adevărul Moldova că Mariana Alexandru se va afla la Chişinău atât timp cât va fi nevoie, deoarece nu există un termen prestabilit pentru finalizarea misiunii sale.

Cine este Mariana Alexandru?

Mariana Alexandru a fost de-a lungul timpului adjunct al secţiei I a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, fiind apoi numită adjunct al secţiei a II-a a DNA, responsabilă de combaterea infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie. Aceasta a instrumentat dosare de corupţie, precum cele ale politicienilor români Cătălin Voicu, Monica Ridzi sau Adrian Năstase. Alexandru a mai dispus reluarea cercetărilor din dosarul „Gala Bute”, în care fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea a fost acuzată de abuz în serviciu.

Mariana Alexandru a beneficiat de susţinerea publică a Ambasadei SUA în scandalul din octombrie 2013, când ministrul Justiţiei a încercat schimbarea sa de la şefia unei secţii DNA.

Mariana Alexandru a plecat de la DNA în septembrie 2014, atunci când a semnat cererea de eliberare din funcţie prin pensionare.

Mai multe pentru tine:
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Dieta celei mai în vârstă câștigătoare a unui concurs de Miss. Cum de arată atât de bine la 60 de ani | VIDEO
Marcel Ciolacu îl susţine pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general NATO ca cetăţean. Nu ca premier, nici ca preşedinte PSD
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Apropiat al lui Geoană, despre declarațiile lui Ciolacu la adresa adjunctului NATO: „De ce să nu moară și capra vecinului”
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”