Cine vrea să apere poporul Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei şase candidaţi la funcţia de ombudsman spun că instituţia are nevoie de mai multă încredere şi de vizibilitate. Fiecare dintre ei promite să lupte pentru apărarea drepturilor omului în societate.

Instituţia avocatului poporului a devenit celebră în vara anului trecut, după ce ombudsmanul Aurelia Grigoriu a provocat un scandal diplomatic pe marginea conflictului din Nagorno-Karabah. După ce specialiştii au pus sub semnul întrebării eficienţa funcţiei, Ministerul Justiţiei a decis s-o reformeze.

Noua lege cu privire la Avocatul Poporului a fost adoptată în aprilie. Potrivit acesteia, nu vor mai exista patru avocaţi parlamentari, ci un avocat al poporului şi un ombudsman pentru protecţia drepturilor copilului, numiţi de Parlament pe un termen de şapte ani. Ulterior, avocatul poporului va înainta candidaturile a doi adjuncţi, care vor trebui să fie confirmate în Pralament.

Pe 12 iunie, în urma unui concurs public, comisia parlamentară specială a selectat şase candidaţi, majoritatea exponenţi ai societăţii civile: Mihai Cotorobai, Vanu Jereghi şi Ion Manole pentru avocat al poporului şi Liuba Ceban, Maia Bănărescu, Jana Costachi pentru avocat al copilului. Dintre ei, în Parlament vor fi înaintaţi câte doi pentru fiecare post. Deputaţii i-ar putea alege până la sfârşitul sesiunii de primăvară-vară.

Vor ca vocea oamenilor să se facă auzită

Candidaţii sunt gata să reformeze instituţia ombudsmanului prin creşterea vizibilităţii şi a încrederii. „Vin din societatea civilă, ştiu cât de mult ne lipsea comunicarea cu ombudsmanul, persoana care să transmită guvernării mesajele noastre“, afirmă juristul Vanu Jereghi. Acesta spune că, dacă va accede în funcţie, se va concentra pe delimitarea problemelor pe domenii prioritare şi va crea consilii consultative, cu societatea civilă şi mass-media. „Avem un gol mare şi la capitolul calităţii sistemului medical. Oamenii rămân invalizi, mor copii, dar nu am văzut niciun medic condamnat pentru malpraxis. Cred că ombudsmanul poate fi un promotor al schimbării“, mai consideră Jereghi.

Ion Manole spune că-şi va ghida activitatea pe transparenţă, responsabilitate şi iniţiativă. „Voi pune accent pe responsabilizarea aleşilor şi informarea juridică a cetăţenilor, instituind un dialog între toţi actorii care pot preveni încălcarea drepturilor omului. Voi depune eforturi ca rapoartele avocatului parlamentar să fie consultate cu toate structurile şi nu voi accepta influenţe politice“, punctează Manole. În viziunea lui, este nevoie de o activizare a acestei instituţii, pentru a schimba inclusiv atitudinea străinilor despre ţara noastră.

Mihai Cotorobai şi-ar începe activitatea cu reforma instituţională. „Structura trebuie fortificată. Aş elabora un plan de consolidare în acest sens, lucru care, desigur, va necesita bani“, consideră profesorul de drept. O problemă mare în viziunea lui este tortura şi atitudinea inumană faţă de cei care încalcă legislaţia. „Egalitatea e valabilă indiferent de religie, rasă, nivel de studii etc. Fiecare om trebuie să se simtă om, să nu pierdem dosar după dosar la CEDO“, concluzionează Cotorobai.

„Copiii trebuie să ştie că au propriul avocat“

Jana Costachi, care râvneşte fotoliul de avocat al copilului, spune că va pleda pentru ca interesul minorilor să primeze. „Copiii trebuie să ştie că există un avocat al lor, pe care-l pot apela direct, fără intermediari, fără a fi sancţionaţi că au avut curajul să-şi mărturisească problemele“, afirmă femeia. Printre ideile pe care doreşte să le implementeze se numără crerea spaţiilor publice prietenoase copiilor, monitorizarea situaţiei tuturor categoriilor de copii aflaţi în grupuri de risc, susţinerea copiilor dotaţi. „Trebuie abordate problemele tinerilor în situaţii de risc şi a celor talentaţi, probleme de care nu se ocupă nimeni, care cer voinţă pentru a urni carul din loc“, completează Liuba Ceban, o altă candidata, precizând că ombudsmanul „trebuie să evite favorizările, să aibă o viziune strategică a mandatului său şi să-şi creeze o echipă calificată şi motivată“.

Continuarea reformei şi îmbunătăţirea imaginii

„Avocatul poporului munceşte, în primul rând, pentru cetăţeni, iar adesea calitatea celui care ajunge în funcţie este inadecvată, ştirbeşte din imaginea şi încrederea în această instituţie. Păcat că membrii comisiei parlamentare nu au motivat de ce au ales sau au respins anumite candidaturi. Sperăm că deciziile privitor la candidaţii înaintaţi în Parlament vor fi suficient de bine argumentate“, susţine Sergiu Ostaf, director al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului. „Sarcina viitorului avocat este să ducă la bun sfârşit reforma instituţiei, să asigure implementarea noii legi şi imediat să înceapă revizuirea legii, pentru că, în viziunea mea, documentul este slăbuţ în anumite aspecte“, afirmă actualul avocat parlamentar Anatolie Munteanu.