Chiril Moţpan susţine că va fi demis din fruntea comisiei parlamentare pe care o conduce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, Chiril Moţpan, susţine că va fi demis din funcţie, iar în locul său, în fruntea Comisiei va fi numit deputatul fracţiunii Partidului Democrat, ex-ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan. Chiril Moţpan, deputat al fracţiunii ACUM Platforma DA, a făcut declaraţiile respective pentru Agenţia IPN.

Chiril Moţpan menţionează că, pe final de mandat, a avut o întrevedere cu şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko. Potrivit lui, în cadrul întrevederii a discutat despre situaţia din Republica Moldova, iar oficialul european a menţionat că UE urmăreşte evoluţia lucrurilor şi că va insista pe reformele în justiţie. Chiril Moţpan afirmă că oficialul european şi-a exprimat îngrijorarea faţă de evoluţia lucrurilor din ultimul timp.

În cadrul briefingului de presă de ieri, Chiril Moţpan a declarat că a avut o întrevedere cu şeful adjunct al Misiunii Statelor Unite în Chişinău, Martin McDowell. În cadrul întrevederii au fost discutate mai multe subiecte, inclusiv intensificarea colaborării cu serviciile speciale ale SUA în vederea investigării fraudei bancare. S-a discutat despre acordarea sprijinului logistic pentru lichidarea stocului de pesticide de pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi despre situaţia din zona cu regim sporit de securitate şi pericolele regionale. Un alt subiect a fost cooperarea pe segmentul combaterii crimelor cibernetice, inclusiv filajul şi interceptările.

În ultima perioadă, Chiril Moţpan a prezentat mai multe informaţii cu privire la pretinse ilegalităţi, inclusiv cu privire la delapidări de milioane de lei la Aeroportul Internaţional Mărculeşti, cu privire la filarea şi interceptarea discuţiilor telefonice ale mai multor activişti, jurnalişti, experţi, precum şi cu privire la dubla identitate a fostului lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc.

Acum o oră, deputatul fracţiunii PAS, blocul ACUM Dumitru Alaiba a anunţat pe reţelele de socializare că a renunţat la funcţia de vicepreşedinte al Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe. „Dacă PD şi PSRM şi-au luat guvernarea, atunci să şi-o asume pe deplin, cu toate consecinţele”, a scris Dumitru Alaiba.