BERD înrăutăţeşte estimarea economică pentru Republica Moldova. Seceta ar putea compromite creşterea economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europa de Est continuă să fie expusă la riscul unei crize de creditare deorece băncile occidentale reduc finanţarea

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a ţării noastre pentru acest an de la 4,0% la 2,5%, precum şi pentru anul 2013, avertizând asupra riscurilor de scădere a cererii externe şi a remitenţelor

"După doi ani de recuperare economică rapidă după criza financiară, creşterea producţiei din Republica Moldova a încetinit ca urmare a slăbirii cererii externe şi de condiţiile meteorologice nefavorabile", se precizează în prognoza de creştere a Europei emergente în 2012 şi 2013 realizată de BERD.

Economiştii de la BERD constată o încetinire a creşterii economice din Republica Moldova şi prognozează că în acest an PIB-ul va creşte cu 2,5%, în scădere cu 1,5 puncte procentuale faţă de prognoza din luna mai 2012.
"Pe termen scurt, perspectivele de creştere economică sunt nesigure şi depind de evoluţia exporturilor, a remitenţelor şi a investiţiilor străine, inclusiv după alegerile recente ale preşedintelui", se mai precizează în analiza BERD.

În regiunea în care operează BERD, creşterea ar urma să încetinească de la 4,6% anul trecut la 2,7% în acest an şi 3,2% în 2013, ca urmare a extinderii către Est a impactului crizei din zona euro. Ţările mai expuse din Europa Centrală şi de Sud-Est au înregistrat, deja, un avans economic mai slab, în timp ce declinul preţurilor materiilor prime a ajuns să afecteze Rusia şi alţi exportatori de profil.

În spaţiul post-sovietic, regiune din care face parte Republica Moldova, BERD vede o incertitudine ridicată a perspectivelor economice pe termen scurt, atât ca urmare problemelor din zona euro, cât şi a preţurilor la materiile prime, precum şi a derapajelor de politică internă.

Astfel prognoza de creştere economică a României pentru acest an a fost diminuată de la 1,2% la 0,8%, precum şi pentru 2013, avertizând că situaţia externă dificilă şi criza politică internă ar putea afecta avansul PIB pe termen scurt.

Rusia va înregistra în acest an o creştere de 3,1%, faţă de estimarea anterioară de 4,2%, ca urmare a impactului cererii mai reduse pentru materii prime. Turcia va înregistra o încetinire semnificativă, de la 8,5% anul trecut la 2,7%, motivele fiind declinul cererii interne şi impactul crizei din zona euro. BERD a urcat, însă, uşor prognoza de creştere pentru Turcia, de la 2,5% în mai la 2,7%.