Belarus sperie Republica Moldova cu embargo la vin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii de la Minsk i-au luat prin surprindere ieri pe cei de la Chişinău prin vestea că interzic importul de băuturi alcoolice moldoveneşti

Restricţiile au fost infirmate ulterior, ca fiind o „greşeală tehnică", însă autorităţile moldovene n-au primit niciun document confirmativ oficial.

Belarus merge
pe urmele Rusiei

La 4 aprilie 2011, medicul sanitar principal din Belarus a interzis importul vinurilor şi coniacurilor din Republica Moldova şi Georgia. Anunţul privind impunerea interdicţiei a fost făcut de către premierul Vlad Filat, la sedinţa de ieri a Guvernului. Filat s-a arătat revoltat de decizia autorităţilor de le Minsk şi a cerut explicaţii ministrului Agriculturii şi celui de Externe.
„Verificaţi care sunt motivele, dacă vinul nu corespunde standardelor sau s-a mers pe formula blocajelor artificiale, pe criterii politice", a spus premierul.

„O decizie coordonată cu Moscova"

Alex Oprunenco, de la Centrul „Expert-Grup" nu crede că ar fi vorba de probleme de calitate. „Nu e posibil ca aşa, din pod, să se depisteze o epidemie în vinurile din Moldova şi Georgia. Mai degrabă la mijloc sunt probleme politice", a declarat expertul. Potrivit lui, în ultimii ani a devenit o normă ca în spaţiul CSI să fie încălcate acordurile de comerţ şi cooperare economică.

Şi Viorel Chivriga, de la IDIS „Viitorul", crede că decizia Minskului ar avea mai degrabă substrat politic, decât economic. „În ultimii ani am avut relaţii economice bune cu Belarus şi n-au existat probleme la export", a declarat Chivriga. Potrivit lui, faptul că Moldova apare alături de Georgia denotă că o posibilă coordonare a deciziei cu Moscova.
De notat că la 5 aprilie la Moscova afost o întâlnire între Oleg Arnăutov, medicul sanitar al Belarusiei şi Ghenadi Onişcenko, medicul sanitar-şef al Rusiei.

Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a declarat că în condiţiile în care circa 24% din exportul de băuturi alcoolice din Moldova se efectuează în Belarus, o interdicţie ar fi o lovitură grea pentru economie. Totodată, ministrul a precizat că Oleg Arnăutov, medicul sanitar din Belarus, şi-ar fi retras semnătura de pe decizia de a interzice importul de vinuri moldoveneşti, dar că Guvernul nu a primit un document oficial.

Falimentaţi de
embargoul rus

În martie 2006, Federaţia Rusă a impus un embargo la importurile de vinuri moldoveneşti, motivând-şi decizia prin calitatea joasă a băuturilor alcoolice. Interdicţia dictată de serviciul sanitar rus a fost menţinută aproape doi ani şi a provocat pierderi de 200-300 milioane de dolari şi falimentul a circa o treime din vinăriile moldoveneşti. Potrivit experţilor, industria vinicolă nu şi-a revenit după acest embargo, iar Moldova a pierdut poziţiile de principal exportator de vinuri pe piaţa rusească în favoarea Franţei, Spaniei şi Bulgariei.