Asociaţie din R. Moldova: Războiul din Ucraina ar putea să se extindă până la Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membri ai asociaţiei veteranilor 1992 Tiras-Tighina cred că războiul din Ucraina ar putea să se extindă şi pe teritoriul Republicii Moldova, până la Prut. Îngrijorarea vine după ce purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene a comunicat „o informaţie foarte periculoasă pentru statul Republica Moldova”, a precizat Anatolie Caraman, preşedintele asociaţiei, în cadrul unei conferinţe de la IPN.

Caraman s-a referit la informaţia că forţele ruse ar urmări să creeze un coridor terestru pe coasta de sud între peninsula anexată Crimeea şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Încă la început de februarie, Tiras-Tighina, a făcut o analiză a ceea ce se întâmplă în jurul Ucrainei şi a atenţionat autorităţile Republicii Moldova că război va fi. Ţinta principală acum este Kiev, Mariupol, Odesa, a precizat Anatolie Caraman.

Alexandru Banari, juristul asociaţiei, a spus că este regretabil că în Ucraina are loc „un război fratricid”. Ruşii şi ucrainenii sunt de origine slavă şi au aceeaşi credinţă. Vărsări de sânge s-au admis pentru că în fruntea Rusiei se află un dictator. „Eu cred că istoria în scurt timp va da o apreciere pentru vărsările de sânge care au loc în Ucraina”, a subliniat Alexandru Banari.    Juristul a îndemnat toate organizaţiile neguvernamentale din Republica Moldova să se adreseze conducerii Federaţiei Ruse ca să fie oprit războiul din Ucraina.

Sergiu Tătaru, vicepreşedinte Tiras-Tighina, a menţionat că civilii ruşi nu au nimic în comun cu vărsările de sânge din statul vecin, ei nu-şi doresc război şi suferă „din cauza unui politician care nu îşi dă seama ce face”.

Veteranii spun că sunt gata să apere ţara dacă va fi nevoie.