Agricultorii anunţă că blochează Vama Leuşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii protestatari vor bloca cu tractoarele Vama Leuşeni, pentru a împiedica importul şi exportul din ţară. În semn de solidaritate, manifestanţii din PMAN au pornit tractoarele şi au claxonat, apoi, pentru scurt timp, au blocat bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, transmite IPN.

Andrei Dînga, agricultor din Ştefan Vodă, a spus că anul 2020 a fost „un calvar pentru agricultori”. A început cu seceta, au urmat protestele, la care, spune el, au fost umiliţi de guvernare. Oficialii nu au găsit soluţii nici pentru agricultori, nici pentru veterani, nici pentru primari. Manifestantul i-a chemat pe toţi la un protest comun, la care să spună că „nu mai  vor să mai fie guvernaţi de hoţi” şi că „îşi doresc un viitor acasă”. Agricultorul s-a adresat ambasadorului UE în Republica Moldova, Peter Michalko, pe care l-a rugat să ajute agricultorii, să-i cheme la o masă rotundă pentru discuţii cum poate fi depăşită situaţia în care „Guvernul nu face nimic”.

Comentatorul politic Anatol Ţăranu, care a venit să salute manifestanţii, le-a spus că sunt „cea mai conştientă parte a societăţii”. În opinia sa, Parlamentul a votat legile noaptea pentru că deputaţii se tem de agricultori. Comentatorul a sugerat comitetului organizatoric al protestului să contacteze alte segmente protestatare şi să-i cheme şi pe aceştia în PMAN. „Dacă această clasă politică s-a discreditat, dumneavoastră trebuie să creaţi altă clasă politică”, pentru asta trebuie depuse eforturi organizaţionale”, a declarat Anatol Ţăranu.

Protestul va continua joi, 24 decembrie, de la ora 11.00.