Xi Jinping, spre un al treilea mandat istoric în fruntea Chinei. Congresul Partidului Comunist are loc pe 16 octombrie

0
Publicat:

Congresul cincinal al Partidului Comunist din China, anunțat pentru 16 octombrie, este așteptat să îi ofere un al treilea mandat actualului președinte chinez Xi Jinping și să îi consolideze poziția de cel mai puternic lider al țării de la Mao Zedong încoace.

Xi Jinping ar putea fi președinte pe viață FOTO EPA-EFE

Obținerea unui nou mandat ar fi istorică pentru Xi, primul președinte după Mao care își înscrie în Constituție filosofia proprie și care poate fi președinte pe viață, după abolirea limitelor pentru mandatele prezidențiale. În cadrul celui de-al XX-lea Congres, Xi va fi reconfirmat drept secretar general al partidului și președinte al Comisiei Militare Centrale, fiind de așteptat aproape ca o formalitate să fie reales și ca șef de stat anul viitor, în primăvară, când are loc reuniunea anuală a legislativului.

Aproape 2.300 de delegați – reprezentanți din toate regiunile și provinciile, inclusiv minorități etnice și femei- se vor aduna timp de o săptămână în Sala Mare a Poporului din Piața Tiananmen iar dintre ei vor aleși 200 de membri pentru Comitetul Central. La rândul său acesta va selecționa 25 de membri pentru cel mai important for decizional Biroul Politic, Politburo. În continuare, aceștia vor vota pentru membri comisiei permanente, care în prezent are șapte membri printre care se află și Xi. Aceștia formează practic centrul de putere al țării. Printre ei se numără premierul, vicepremierul, președintele Congresului și șeful măsurilor anti-corupție.

Voturile par să fie simple formalităţi, compoziţiile Biroului politic şi Comitetului permanent fiind probabil decise în avans, comentează AFP.

Delegaţii, între care experţi economici, oameni de ştiinţă şi sportivi, trebuie să adere la orientarea ideologică a lui Xi Jinping şi la constituţia partidului, a precizat CCTV.

Alunecare spre autoritarism

Cu Xi în calitate de lider al celei de-a doua economii a lumii și una din cele mai puternice armate ale lumii, analiștii preconizează o alunecare accentuată pre autoritarism pentru China, scrie BBC.

China sub conducerea lui Xi se îndreaptă într-o direcție totalitară", spune profesorul Steve Tsang de la Școala de Studii Orientale și Africane (SOAS) a Universității din Londra.

China sub Mao era un sistem totalitar. Noi nu suntem încă acolo, dar ne îndreptăm în această direcție".

Xi, în vârstă de 69 de ani, și-a consolidat în mod constant puterea de când a fost numit secretar general al partidului, în urmă cu un deceniu, eliminând orice opoziție a facțiunilor față de conducerea sa, scrie Reuters.

Profesorul Tsang explică că la Congres ar putea avea loc modificări ale constituției partidului, „gândirea Xi Jinping” fiind consacrată și mai mult ca filozofie directoare a partidului.

„Gândirea Xi Jinping" este marca de socialism chinezesc avansată de președintele chinez, afirmarea unei filozofii naționaliste care este foarte sceptică față de companiile private.

Sub conducerea sa, autoritățile chineze au luat măsuri drastice împotriva companiilor puternice din mai multe sectoare ale economiei. Un număr de șefi de companii imobiliare au fost plasați recent sub anchetă fiind suspectați de corupție.

"Dacă acest lucru se va întâmpla, se va transforma efectiv într-un dictator", spune profesorul Tsang.

Politica

Conducerea de la vârf a Chinei, care va fi prezentată la congres, va stabili o vastă gamă de politici.

Orice indiciu al viitoarei direcții a Chinei va fi urmărit îndeaproape în întreaga lume, în special în ceea ce privește provocările cheie: economice, politice, diplomatice și de mediu.

Potrivit convenției înalții funcționari care au 68 de ani sau mai mult la momentul Congresului se vor pensiona. La 69 de ani, rămânând la putere, Xi ar trece peste această normă. Ceea ce este mai puțin clar este dacă va căuta să acorde scutiri altor aliați din Politburo, perturbând una dintre puținele metode neutre ale partidului pentru asigurarea rotației.

Se așteaptă ca Xi să își consolideze moștenirea, probabil prin amendamente la constituția partidului.

Rezultatele cheie ale Congresului vor fi concentrate în jurul unor noi membri ai Comitetul permanent al Politburo (PSC) și cine îl înlocuiește pe premierul Li Keqiang, care urmează să se retragă în martie.

Printre candidații la funcția de premier, se numără Wang Yang, în vârstă de 67 de ani, care conduce un organism consultativ politic cheie, și Hu Chunhua, în vârstă de 59 de ani, vicepremier. Ambii au fost șefii Partidului Comunist în puternica provincie sudică Guangdong.

Economia

Economia Chinei a cunoscut un boom în ultimele decenii. În prezent se confruntă cu perturbări grave din cauza carantinelor Covid repetate, a creșterii prețurilor și a unei crize imobiliare majore.

Temerile tot mai mari legate de o recesiune globală declanșată de războiul din Ucraina au afectat, de asemenea, încrederea.

Creșterea economică sub conducerea lui Xi este inferioară celei ai președinților anteriori Jiang Zemin și Hu Jintao.

Unii analiști spun că legitimitatea guvernului comunist se bazează în mare măsură pe capacitatea sa de a asigura venituri mai mari și locuri de muncă mai bine plătite pentru muncitorii chinezi.

Prin urmare, o performanță economică slabă în următorii cinci ani ar putea însemna probleme politice serioase pentru Xi.

Congresul va pregăti terenul pentru o reorganizare a rolurilor economice cheie, inclusiv a guvernatorului băncii centrale și a premierului.

Zero Covid

Gestionarea chineză a pandemiei, de tip zero Covid, este una dintre politicile de referință ale lui Xi.

În timp ce o mare parte a lumii a revenit la normal, autoritățile chineze și-au intensificat eforturile de a stăpâni focarele de infecție, cu carantine stricte, testare în masă și izolări pe pe perioade îndelungate.

Rapoartele spun că peste 70 de orașe, inclusiv Shenzen și Chengdu, au fost supuse unor măsuri de izolare totală sau parțială în ultimele săptămâni, zeci de milioane de locuitori fiind afectați, activitatea unui număr uriaș de întreprinderi fiind perturbată și existând numeroase relatări privind profunda nemulțumire publică.

Xi a promis să "lupte cu hotărâre împotriva oricăror cuvinte și acte care denaturează, pun la îndoială sau neagă" politica sa Covid.

Unii observatori spun că partidul ar putea folosi Congresul pentru a declara victoria asupra pandemiei și pentru a pune capăt politicii Covid zero. Alternativ, partidul poate susține că China - spre deosebire de alte țări - prețuiește mai mult viața oamenilor decât economia, caz în care politica va continua.

Taiwan și Occidentul

Xi a favorizat, de asemenea, o abordare dură a relațiilor cu Occidentul, în special în ceea ce privește Taiwanul.

O vizită în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, în august, a determinat China să lanseze exerciții militare, inclusiv tiruri de rachete reale, în jurul insulei.

China vede Taiwanul ca pe o provincie separatistă care, în cele din urmă, va fi adusă sub controlul Beijingului. Taiwanul se consideră distinct de partea continentală.  Xi a declarat că "reunificarea" cu Taiwanul "trebuie să fie împlinită" până în 2049, la centenarul Republicii Populare, și nu a exclus folosirea forței în acest scop.

Experții în securitate spun că o preluare a Taiwanului de către China ar spulbera puterea SUA în vestul Oceanului Pacific și dincolo de acesta.

Taiwanul are o importanță strategică uriașă pentru Occident, făcând parte din așa-numitul "primul lanț insular", care include o listă de teritorii care sunt aliate vechi ale SUA.