Videoclipurile din Gaza care dau bătăi de cap armatei israeliene VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soldații israelieni care scotocesc prin case private din Gaza, care distrug figurine din plastic într-un magazin de jucării sau încearcă să ardă alimente și rezerve de apă în spatele unui camion abandonat, militari scandând sloganuri rasiste în timp ce dansează în cerc, sunt imagini care au fost distribuite în ultimele zile pe rețeaua socială X, fostă Twitter.

În ultimele zile au apărut mai multe videoclipuri virale și fotografii cu soldați israelieni care se comportă în mod inadecvat în Gaza, creând o bătaie de cap pentru armata israeliană, care se confruntă cu proteste internaționale din cauza tacticilor sale și a numărului în creștere a morților civili în războiul său de pedepsire a Hamas după atacurile mortale din 7 octombrie.

Armata israeliană s-a angajat să ia măsuri disciplinare în ceea ce spune că sunt câteva cazuri izolate.

Astfel de videoclipuri nu sunt un fenomen nou sau unic. De-a lungul anilor, soldații israelieni – și membri ai armatei SUA și ai altor armate – au fost surprinși de camere de luat vederi acționând inadecvat sau rău intenționat în zonele de conflict.

Dar criticii spun că noile videoclipuri, în mare parte ignorate în Israel, reflectă o stare de spirit națională care susține foarte mult războiul din Gaza, cu puțină empatie față de situația civililor din Gaza .

„Dezumanizarea de la vârf se transmite foarte mult către soldați”, a declarat Dror Sadot, purtătoarea de cuvânt a grupului israelian pentru drepturile omului B'Tselem, care documentează de mult abuzurile israeliene împotriva palestinienilor.

Israelul a fost implicat în lupte aprige în Gaza începând cu 7 octombrie, când militanţii Hamas au atacat sudul Israelului şi au ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi au luat aproximativ 240 de ostatici.

Peste 18.400 de palestinieni au fost uciși în Gaza, aproximativ două treimi dintre ei femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul controlat de Hamas . Aproximativ 90% din cei 2,3 milioane de oameni din Gaza au fost strămutați în teritoriul asediat.

Videoclipurile par să fi fost încărcate chiar de soldați în timpul petrecut în Gaza.

Duminică, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a condamnat unele dintre acțiunile văzute în videoclipurile recente. „Nu se încadrează cu valorile armatei israeliene, vor fi luate măsuri de comandă și disciplinare”, a spus el.

Videoclipurile au apărut la doar câteva zile după fotografiile și videoclipurile apărute public cu palestinieni reținuți în Gaza , dezbrăcați, în unele cazuri legați la ochi și încătușați, care au atras, de asemenea, atenția internațională. Armata spune că nu a partajat acele imagini, dar Hagari a spus săptămâna aceasta că soldații i-au dezbrăcat pe deținuții palestinieni pentru a se asigura că nu poartă veste explozive.

Militanții Hamas au purtat, de asemenea, camere corporale în timpul raidului lor ucigaș din 7 octombrie, surprinzând imagini violente cu atacuri mortale asupra familiilor din casele lor și la festivalul de muzică.

Ghassan Khatib, fost ministru al Cabinetului palestinian și negociator de pace, a spus că nu își amintește un moment în care fiecare parte să nu fi fost atât de dispusă să ia în considerare durerea celeilalte.

„Există oameni care sunt interesați să vadă din cele două perspective”, a spus Khatib, care predă relații internaționale la Universitatea Beir Zeit din Cisiordania. „Acum, fiecare parte este închisă în propria narațiune, propriile sale informații, reguli și perspectivă.”

Eran Halperin, profesor la departamentul de psihologie al Universității Ebraice, care studiază răspunsurile emoționale la conflict, a spus că în războaiele anterioare dintre Israel și Hamas, ar fi existat mai multe condamnări ale acestor tipuri de fotografii și videoclipuri în cadrul societății israeliene.

Dar el a spus că atacul din 7 octombrie, care a scos la iveală slăbiciuni și eșecuri profunde ale armatei, a provocat traume și umilire pentru israelieni într-un mod care nu s-a mai întâmplat înainte.

„Când oamenii simt că au fost umiliți, rănirea sursei acestei umilințe nu se simte la fel de problematică din punct de vedere moral”, a spus Halperin. „Când oamenii simt că existența lor individuală și colectivă este amenințată, ei nu au capacitatea mentală de a empatiza sau de a aplica regulile morale atunci când se gândesc la inamic.”