Un dezertor din Statul Islamic povesteşte cum îşi ucide călăul John Jihadistul victimele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Saleh“ spune că Emwazi este angajat drept călău-şef pentru ostaticii străini şi că numele lui în cadrul organizaţiei este temut şi respectat

Un fost membru al Statului Islamic a vorbit în exclusivitate cu Sky News despre influenţa nefastă a călăului John Jihadistul şi despre cum a fost martorul uciderii ostaticului japonez Kenji Goto.

Într-un interviu exclusiv acordat publicaţiei „Sky News“, un dezertor din Statul Islamic, „Saleh“, care fusese folosit ca interpret pentru ostaticii străini, spune că bărbatul mascat din filmele în care apar executaţi prizonieri occidentali, cel cunoscut sub numele de John Jihadistul, este într-adevăr Mohammed Emwazi, tânărul de 26 de ani din Londra.

„Saleh“ spune că Emwazi este angajat drept călău-şef pentru ostaticii străini şi că numele lui în cadrul organizaţiei este temut şi respectat.  

Saleh a declarat, din Turcia, ţara în care a fugit să scape de Statul Islamic, cum el a fost angajat de grupare pentru a convinge ostaticii străini că sunt în siguranţă. El este singura persoană care recunoaşte că l-a văzut pe Emwazi luând o viaţă.

Când l-a ucis pe Kenji Goto, am fost de faţă. Nu foarte aproape, ci la o mică distanţă. După ce l-a ucis, trei sau patru persoane au venit şi au luat cadavrul pe care l-au pus într-o maşină. După asta, John s-a îndreptat în altă direcţie“, povesteşte Saleh, într-o engleză destul de proastă, notează jurnaliştii „Sky News“.

„Şeful cel mare era acolo. Un turc tot spune să pună camera acolo, să schimbe locul, însă John era şeful cel mare. Tot timpul spunea «mai repede, mai repede, trebuie să terminăm», şi toată lumea îl respecta. El dădea ordinele, alţii se supuneau“, adaugă Saleh.

Dizidentul sugerează că Emwazi impunea atâta respect militanţilor tocmai pentru dorinţa lui de a ucide străini. „Poate pentru că folosea cuţitul. Nu înţeleg de ce e atât de puternic. Un om poate ucide, iar toţi oamenii îl respectă. Un sirian poate fi ucis de oricine din Statul Islamic, însă pe străini doar John îi putea omorî“, explică Saleh.

Saleh susţine că ostaticii străini prinşi şi ucişi de gruparea teroristă erau supuşi la nenumărate execuţii false, până când procedura devenea reală. Acest lucru ar putea explica de ce ostaticii par atât de calmi în filmele în care sunt executaţi. „Îmi spunea să le transmit că nu e nicio problemă, că doar filmăm, că nu o să-i omorâm, că vrem doar ca guvernul lor să nu mai atace Siria. Le spuneam că nu avem nicio problemă cu ei, că sunt oaspeţi la noi. Mereu le spuneam să nu se îngrijoreze, că nu e nimic periculos. Dar eu eram sigur că vor muri“, spune Saleh.

Emwazi a copilărit în nord-estul Londrei şi a absolvit Universitatea din Westminster. În 2013, s-a dus în Siria şi, mai târziu, s-a alăturat Statului Islamic.

Grupul de sprijin CAGE spune că londonezul de origine kuweitiană este „extrem de bun şi blând“, însă a fost hărţuit de serviciile de securitate britanice. Directorul de cercetare Asim Qureshi spune că familia lui Emwazi a fost „complet şocată“ când a aflat că tânărul se alăturase teroriştilor, conchide „Sky News“.