Soldații nord-coreeni sunt transferați din Orientul Îndepărtat al Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soldații nord-coreeni staționați în Rusia pentru antrenamente au fost mutați și ar putea fi dislocați în adâncime pe teritoriul Rusiei, spune Andrii Kovalenko, șeful Centrului pentru Combaterea Dezinformarii din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare, potrivit RBC Ucraina.

11.000 de soldați nord-coreeni ar urma să ajungă în Ucraina FOTO SHUTTERSTOCK

„Există o mișcare a armatei Coreei de Nord din Orientul Îndepărtat pe teritoriul Rusiei. Rusia intenționează să-i folosească pe coreeni mai întâi în regiunea Kursk”, spune Kovalenko.

Potrivit șefului Serviciului militar de Informații, Kirilo Budnov, Rusia ar urma să trimită armata nord-coreeană în regiunea Kursk miercuri, 23 octombrie.

La începutul lunii, Budanov anunța că primul grup va fi format din 2.600 de soldați.

Alina Hrițenko, consultant senior la Institutul Național pentru Studii Strategice, a apreciat pentru RBC Ucraina că probabil misiunea soldaților este „să vină în prima linie, să observe cum funcționează totul și să aducă aceste cunoștințe în Coreea de Nord”. Majoritatea soldaților ar fi dispuși să îndeplinească această sarcină, spune ea.

„Nu este vorba atât de mult despre motivație sau credință într-o cauză comună cu Rusia sau în „războiul sfânt” al Rusiei. Ei sunt, în cea mai mare parte, indivizi pragmatici, soldați care execută ordinele așa cum le sunt alocate”, e de părere Hrițenko.

SUA și Nato confirmă prezența trupelor nord-coreene în Ucraina

„Există dovezi că trupele nord-coreene se află în Rusia”, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la Roma pe 23 octombrie, a informat Reuters.

Este prima confirmare publică de către SUA a declarațiilor anterioare ale Ucrainei și Coreei de Sud, care susțin că Rusia intenționează să angajeze mii de trupe nord-coreene în războiul său pe scară largă.

„Există dovezi că există trupe RPDC  în Rusia. Ce fac acestea mai exact? Rămân de văzut. Acestea sunt lucruri pe care trebuie să le clarificăm", a spus șeful Pentagonului.

Ţările Alianţei Nord-Atlantice „au confirmat dovezile desfăşurării de trupe ale Coreei de Nord în Rusia", a declarat o purtătoare de cuvânt a NATO, citată de AFP.

„Dacă misiunea acestor trupe este de a lupta în Ucraina, aceasta ar marca o escaladare semnificativă a sprijinului Coreei de Nord faţă de războiul ilegal al Rusiei”, a adăugat reprezentanta Alianţei.  

Două brigăzi nord-coreene de până la 6.000 de soldați fiecare sunt în curs de pregătire în Rusia, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Potrivit serviciilor de informații militare, unii ofițeri nord-coreeni se află deja în teritoriile ocupate ale Ucrainei, a spus el pe 17 octombrie.

O sursă de informații militare a declarat pentru Kyiv Independent pe 21 octombrie că autoritățile ruse au reținut 18 soldați nord-coreeni care și-au abandonat pozițiile în regiunea Kursk. De asemenea, au circulat imagini video care ar arăta trupele nord-coreene într-o tabără rusească de antrenament militar.

Presa sud-coreeană a raportat pe 22 octombrie că Phenianul a trimis piloți calificați pentru a zbura cu avioane de război rusești pentru a se alătura războiului din Ucraina. Agenția Yonhap din Coreea de Sud a mai relatat că Coreea de Sud are în vedere trimiterea de personal în Ucraina pentru a monitoriza trupele nord-coreene.

Ce ar oferi Rusia în schimb pentru ajutorul Coreei de Nord

Rusia ajută Phenianul să evite sancțiunile și să își dezvolte capacitățile nucleare în schimbul trupelor și rachetelor nord-coreene, a declarat șeful serviciilor secrete militare din Ucraina, Kirilo Budanov, pentru The Economist.

Budanov a dezvăluit anterior că aproape 11.000 de soldați nord-coreeni sunt deja în Rusia și vor fi disponibili pentru luptă până la 1 noiembrie.

Sprijinul Rusiei în ceea ce privește capabilitățile nucleare include furnizarea de tehnologii pentru arme nucleare tactice mai mici și sisteme de lansare de rachete submarine, spune șeful serviciilor secrete ucrainene.

Acesta a mai dezvăluit pentru The Economist că personalul militar trimis în Rusia include 500 de ofițeri și trei generali. Un contingent de 2.600 de militari ar trebui să sosească în curând în regiunea de graniță rusă Kursk, unde Ucraina a lansat o incursiune și ocupă teritoriu.

Trupele nord-coreene se antrenează în prezent în regiunea Habarovsk, în estul îndepărtat al Rusiei, a spus Budanov.

Potrivit acestuia, Phenianul a furnizat Rusiei 2,8 milioane de obuze de artilerie și un număr nespecificat de rachete balistice, care sunt deservite de echipaje nord-coreene, relatează Kyiv Independent.